Japans+gewas+groeit+in+Westlandse+kas
Reportage
© Thierry Schut

Japans gewas groeit in Westlandse kas

Wasabi, een scherpe Japanse specerij, is in Nederland vaak een namaaksel. Daarom besloot Sander van Kampen het gewas zelf te kweken. Met vallen en opstaan lukt dat, maar de coronacrisis gooit nu roet in het eten bij de afzet.

'Van de wasabiplant kun je niet alleen de stam, maar ook de bladeren en de bloemen eten', zegt Sander van Kampen van Dutch Wasabi in De Lier. 'Vooral chef-koks vinden dat leuk als decoratieve toevoeging aan hun gerechten.'

De voormalige IT-consultant las in 2016 een artikel waarin stond dat de wasabi die wij in Nederland eten, meestal bestaat uit een basis van mierikswortel, waaraan wat andere ingrediënten en een groene kleur zijn toegevoegd. In 2016 huurde hij 150 vierkante meter kas en zette daar een paar honderd plantjes in, die hij had besteld in het Verenigd Koninkrijk.

Geen tuinbouwachtergrond

'Ik heb zelf geen tuinbouwachtergrond, maar mijn vrienden en schoonfamilie wel. Mijn schoonvader dacht eerst: daar heb je hem weer met zijn plannen. Maar toen ik eenmaal plantjes had, werd hij ook enthousiast en heeft hij me volop gesteund. Net als mijn vrouw, die in de agf-handel werkt.'

Een uitvalpercentage van 60 tot 70 procent maakt het lastig om lang vooruit te plannen

Sander van Kampen, Dutch Wasabi in De Lier

Dat gebeurde pas nadat Van Kampen honderden uren had besteed aan zoeken naar artikelen over wasabi en in zijn eigen tuin was begonnen met het opkweken van een paar plantjes. Omdat die binnen de kortste keren aangevreten waren, besloot hij verder te gaan in een kas.

Extreem gevoelig

Tot juni 2016 ging dat redelijk, maar daarna begonnen de planten weg te kwijnen. In september was de helft verloren gegaan en aan het eind van het jaar had Van Kampen niets meer over. 'Ik wist niets van zaken als klimaat, biologie, watergift en zuurgraad en bovendien bleek de wasabiplant extreem gevoelig voor schimmels, virussen en bacteriën.'

Het lukte de ondernemer om met kunst- en vliegwerk toch een paar stammetjes te oogsten, die hij onder de aandacht bracht van horecagroothandel Rungis in Barendrecht. Die was enthousiast en daarom huurde Van Kampen in 2017 een kas van 1.000 vierkante meter in 's-Gravenzande.

Contact met andere glastuinders

Het lukte de pionier om in 2018 10 kilo wasabi te oogsten, maar in september ging het opnieuw mis met de planten. Eind 2018 kwam hij in contact met Joris Elstgeest van Elstgeest Potplanten in Nieuwe Wetering en Ad van Adrichem van Duijvestijn Tomaten in Pijnacker.

'Joris heeft praktijkervaring in de teelt van exotische gewassen en Ad met innovaties in de tomatenteelt', zegt Van Kampen. 'In eerste instantie was ik nogal terughoudend om samen te gaan werken, maar een bevriende tuinder hield me voor dat je niet kunt vermenigvuldigen als je niet kunt delen en dat heeft me over de streep getrokken.'

Juiste keuze

De ondernemer is ervan overtuigd dat hij de juiste keuze heeft gemaakt. 'We vullen elkaar goed aan. Bovendien houd ik er niet van om alleen te werken.'

De bloemen zijn vaak voor decoratie.
De bloemen zijn vaak voor decoratie. © Thierry Schut

Van Kampen kweekt sinds het najaar van 2018 wasabi in een dertig jaar oude kas in De Lier van 3.000 vierkante meter, waarin tienduizend planten staan. Hij produceert 4 kilo wasabi per week. 'De huidige situatie is lastig. Ik lever aan Rungis en aan de chef-koks van een aantal horecazaken, maar vanwege de coronacrisis is het grootste deel van de omzet weggevallen. Dat komt onder andere doordat ik een deel van de wasabibloemen niet kan oogsten; dat begon net te lopen. We houden goede moed en hopen volgend jaar alsnog in de zwarte cijfers te komen.'

Nieuwe rassen

Van Kampen kweekt twee hoofdrassen van de Wasabi japonica: Mazuma en Daruma. Daarnaast zoekt hij naar nieuwe rassen, die mogelijk beter scoren op het gebied van ziekteresistentie. Voor de bestrijding van ziektes en plagen, waarbij vooral trips een probleem is, werkt hij met biologische gewasbescherming van Biobest in De Lier.

'Het plantmateriaal komt voort uit weefselkweek om het zo schoon mogelijk te houden, maar dat betekent geen garantie voor een hoge opbrengst. Het duurt anderhalf tot twee jaar voordat je een plant kunt oogsten. Met het hoge uitvalpercentage dat ik tot nu toe heb, 60 tot 70 procent, is het lastig om lang vooruit te plannen.'

Speciale raspen

Sinds februari heeft Dutch Wasabi een nieuwe website met een webshop, waarin de stammen, bladstelen, bladeren en bloemen van de wasabi te koop zijn, evenals speciale raspen waarmee de smaak van het gewas het beste tot zijn recht komt. Een stam kost 40 eurocent per gram en de bloemen 5,50 euro per 25 gram, een echte Japanse rasp 179 euro.

'De webshop moet je zien als een showcase waarin we laten zien wat we hebben', zegt Van Kampen . 'Ik wil particulieren de kans geven om echte wasabiproducten te kopen. Ik verwacht daarvan geen wilde omzet en de verpakking is bijna net zo duur als het product dat ik verstuur. Maar het is wel een manier om bekender te worden.'

Via een webshop zijn verschillende producten te koop.
Via een webshop zijn verschillende producten te koop. © Thierry Schut

Onderzoek helpt teelt verder verbeteren
De Japanse keuken gebruikt het rhizoom (de stam) van de Wasabi japonica als exclusieve specerij voor onder andere sushi. De wasabiplant komt van nature voor in rivierbeddingen in Japan en is door veredeling geschikt gemaakt voor teelt in kassen. De wasabiplant kan tot een hoogte van 20 tot 60 centimeter groeien en vormt een ongeveer 3 centimeter dik, verticaal groeiend, vlezig rhizoom. Onder leiding van gewasspecialist Filip van Noort van Wageningen University & Research heeft Dutch Wasabi in De Lier twee jaar onderzoek gedaan naar de teelt van wasabi in termen van teeltmethode, klimaat, plantvoeding en ziekten- en plagenbeheersing. Het innovatiefonds van de Hagelunie ondersteunt Dutch Wasabi nu bij onderzoek naar de teelt op grotere schaal, onder andere door het verhogen van de weerbaarheid via het verbeteren van klimaat en voeding. Daarnaast maken onderzoek naar de markt en de mogelijkheden voor gebruik in verwerkte producten deel uit van het project, evenals het bepalen van de rentabiliteit van de teelt.

Bekijk meer over:

Weer

  • Zaterdag
    7° / 3°
    10 %
  • Zondag
    5° / 0°
    10 %
  • Maandag
    4° / -2°
    20 %
Meer weer