Een mes in de rug

In Noord-Holland is er net zoals landelijk een collectief gevormd om als agrarische sector eensgezind het gesprek met de overheid aan te gaan. Dit collectief overlegt niet alleen over zaken die we als sector niet willen, maar werkt ook aan oplossingen.

Een+mes+in+de+rug
© archief

Zo proberen we een oplossing te vinden voor bedrijven die door het wegvallen van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) buiten hun schuld opeens vergunningloos zijn. We hebben de uitwerking van het extern salderen in beeld gebracht en aangetoond dat er bij individuele transacties veel meer ondernemersruimte wegvloeit dan de in de beleidsregel benoemde 30 procent afroming ten gunste van natuur. Ook wordt er gepleit voor een scheiding in de handel van ammoniak en stikstofoxiden om uitkoop van de sector door kapitaalkrachtige industrie te voorkomen.

Uiteindelijk werken we nu al maanden onder de vlag van het landelijke Landbouw Collectief aan een registratiesysteem om deze problemen op te lossen en hierover te overleggen met ambtenaren uit de provincies en mensen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Deze gesprekken lopen stroef en de handelingssnelheid is laag. Totdat er woensdag opeens een bericht uit werd gedaan door provincie Fryslân. De Friese gedeputeerde meldde hierin dat hij met zijn collega-gedeputeerden op 26 maart een ontmoeting zou hebben met landbouwminister Carola Schouten.

Het voornemen zou zijn om tijdens deze ontmoeting concluderende afspraken te maken over verleasen van stikstofruimte en over extern salderen. Helaas zijn de voorstellen nog precies hetzelfde als vier maanden geleden, voordat we de zogenaamd constructieve gesprekken hadden gevoerd. Er is nog steeds geen oplossing voor bedrijven zonder vergunning. De vrije markt krijgt het komende jaar vrij spel bij de handel in stikstofruimte en van een deugdelijk registratiesysteem is geen sprake.

Gesprekken lopen stroef en de handelingssnelheid is laag

Jack Rijlaarsdam, melkveehouder in Stompetoren

Het lijkt er sterk op dat de minister en haar handlangers de coronacrisis aangrijpen om de problemen voor de bouw en industrie op slinkse wijze op te lossen en de landbouw hiervoor opofferen. Het is gewoon stuitend om te zien dat Schouten een filmpje op Facebook durft te posten om waardering uit te spreken voor degenen die de voedselvoorziening verzorgen en tegelijkertijd, in samenwerking met de provincies, de landbouw een mes in de rug steekt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer