Trekkers+op+Schiphol+en+onmin+FrieslandCampina
Column
© archief

Trekkers op Schiphol en onmin FrieslandCampina

Rond de jaarwisseling wordt er traditiegetrouw teruggekeken op de hoogtepunten van het jaar. Voor velen van ons zijn dat de boerenprotesten. Vooral de massaliteit en eensgezindheid hebben velen geraakt.

Vrijwel buiten de media gehouden, maar legendarisch is het bezoek aan Schiphol na een protest in Haarlem. De trekkers stonden al vijf minuten voor de vertrekhal voordat de marechaussee zich met gillende sirenes meldde. De koffie was nog vrij warm blijkbaar.

Mooiste filmpje in mijn beleving werd opgenomen vanaf een balkon in Den Haag. Een kudde trekkers baande zich een weg dwars door de stad richting Malieveld. Bij aankomst op een kruising blokkeerden de voorste vier trekkers de twee kruisende rijbanen, zodat de groep aaneengesloten verder kon. Zodra de groep voorbij was, sloten de trekkers weer aan en ging de reis verder.

Afgelopen jaar was voor FrieslandCampina een crisisjaar. Niet eens vanwege een slechte melkprijs, maar de gesloten manier van besturen wordt niet meer door de mondiger geworden sector geaccepteerd. Regelmatig kreeg ik de vraag waarom ik als kritisch lid hierover geen afbrandende column schreef. Allereerst vind ik het weinig chique om een spartelende organisatie een trap na te geven.

Zodra de groep voorbij was, sloten de trekkers weer aan en ging de reis verder

Jack Rijlaarsdam, melkveehouder in Stompetoren

Verder ben ik realistisch over de aanpassing van de garantieprijssystematiek. Velen voelen het als een verlaging van de melkprijs, maar in feite is er al jaren meer uitbetaald dan eigenlijk de bedoeling was. Een correctie voor het dubbel meenemen van bepaalde toeslagen is niet meer dan logisch.

Ander groot pijnpunt is de stapeling van regelgeving. De vraag is of dit echt ligt aan de regeltjes of dat de bijbehorende beloning frustreert. Ik schat in dat er best draagvlak is voor aanvullende eisen, zolang deze maar uit de markt worden betaald. Dus niet door herverdeling van melkgeld zoals nu gebeurt.

De verkeerssituatie uit het filmpje lijkt sterk op de situatie binnen FrieslandCampina. De leden kunnen zich niet in het gevoerde beleid vinden, de Bezorgde FrieslandCampina Boeren (BFCB) hebben de kruising afgezet. De groep gaat door en de BFCB zullen achter weer aansluiten. Het is nu aan de ledenraad om op de volgende kruising een vloeiende doorgang te regelen. Ik ben echt benieuwd hoe dat gaat uitpakken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer