Stikstofuitstotende+industrie+blijft+onbenoemd
Column
© archief

Stikstofuitstotende industrie blijft onbenoemd

Nou, na weken van stikstofcrisis en overleg ligt er nu voor de korte termijn een plan van aanpak op tafel. De voorgestelde maatregelen zijn zo simpel en voor de hand liggend dat het gewoon bijzonder is dat hier zo veel overleg voor nodig was. De schade voor de landbouw lijkt op het eerste gezicht beperkt te blijven.

Toch zou ik u aanraden de protestborden nog niet van de trekker te sleutelen. Het kabinet zegt in december met een nieuw pakket maatregelen te komen, waarbij de ambitie is om tot een generieke drempelwaarde te komen. Op zich een goede zaak, omdat dit eerste pakket alleen bedoeld is voor extra woningbouw en infrastructuurprojecten.

Het volgende pakket zal worden gebruikt voor het invoeren van een drempelwaarde zodat allerlei projecten weer doorgang kunnen vinden en voor het opnieuw legaliseren van de PAS-meldingen. Hierbij is een sleutelrol weggelegd voor de gebiedsgerichte aanpak.

Industrie zonder vergunning

Totaal onbenoemd blijft het grootste probleem: de meeste stikstofuitstotende industrie heeft hier geen vergunning voor. Dit loopt ons op meerdere manieren voor de voeten. Ten eerste stoot deze industrie dus stikstof uit die nergens wordt geregistreerd, maar wel wordt gemeten. Daarna wordt deze gemeten stikstof volgens een verdeelsleutel toegerekend als depositie aan de verschillende sectoren. De statistieken van het CBS zijn hiervoor leidend.

Het is niet lastig te raden dat deze stikstofruimte bij de landbouw vandaan zal komen

Jack Rijlaarsdam, melkveehouder in Stompetoren

De uitstoot van de landbouw is vastgelegd in vergunningen, de industrie zonder vergunning krijgt domweg geen aandeel toegerekend. Zo wordt de stikstofdepositie van de landbouw overschat en van de industrie onderschat. Ten slotte zal het probleem van vergunningloze industrie opgelost moeten worden. Het ligt voor de hand dat bestaand gebruik vergund gaat worden en het is niet lastig te raden dat deze stikstofruimte bij de landbouw vandaan zal komen.
De gebiedsgerichte aanpak is hierbij een complicerende factor. Uitkoop van een varkensbedrijf in Brabant geeft weinig stikstofruimte in het westen van het land. De verstedelijkte gebieden waar de minste veehouderij is gevestigd, hebben juist de meeste stikstofruimte nodig om te bouwen, rijden, racen en vliegen. Minister-president Mark Rutte noemt de stikstofcrisis nu al de zwaarste crisis uit zijn negen jaar als premier. Hij kan de borst nat maken, het echte werk moet nog beginnen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 8°
  50 %
Meer weer