Vroege+snede+in+Fleringen+dankzij+Nieuw%2DZeelands+gras
Nieuws
© Tom Niehof

Vroege snede in Fleringen dankzij Nieuw-Zeelands gras

In het Twentse Fleringen zijn ze er op tijd bij. Hier wordt al volop gras gemaaid om te zomerstalvoeren. Dit lukt met een speciaal grasmengsel, waarin Nieuw-Zeelandse grasrassen zijn verwerkt.

Het is een praktijkproefveld van grasveredelaar Barenbrug. Die combineerde een aantal rassen in dit mengsel. 'Je kiest voor een combinatie van een extreem hoge voorjaarsgroei en een vroege doorschietdatum. Verder zijn winterhardheid en een hoge betredingstolerantie belangrijk, in combinatie met voldoende draagkracht van de bodem', zegt Tom Niehof, productmanager Voedergewassen van Barenbrug.

Aan dit mengsel zijn klavers toegevoegd om de productie te verhogen. 'Die zorgen ervoor dat het gras efficiënt omgaat met mineralen. Voor hoogproductieve maaiweiden heb je klaver nodig. Met enkel bemesting red je het niet', stelt Niehof.

Veranderend klimaat

Met dit mengsel speelt de grasveredelaar in op een veranderend klimaat. 'De winters zijn milder en het groeiseizoen verschuift naar het voor- en najaar. Met dit mengsel kun je in het voorjaar tijd winnen. Met klaver kan dit in het najaar. Het is juist geschikt voor bedrijven die volop willen weiden of zomerstalvoeren', stelt de productmanager.

Het mengsel is in september ingezaaid. Om op tijd te kunnen maaien, is dit voorjaar enkel een ureumhoudende kunstmeststof gezaaid. Na de oogst van dit gras volgt de eerste drijfmestgift van dit jaar.

Niehof verwacht dat het mengsel dit najaar op de markt komt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer