SGP+maant+Brussel+snel+landbouw+te+steunen
Nieuws
© René Eijsink

SGP maant Brussel snel landbouw te steunen

De SGP maant de Europese Commissie zo snel mogelijk de land- en tuinbouw te hulp te schieten nu de handelsprijzen voor onder meer melk, aardappelen en suiker zijn gedaald door de coronacrisis. SGP-Europarlementslid Bert-Jan Ruissen heeft hierover maandag schriftelijke spoedvragen gesteld aan de Europese Commissie.

'Juist in deze onzekere tijd moeten we zeker zijn van voldoende voeding dankzij een sterke landbouw', zegt Ruissen. 'De Europese Commissie heeft binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) een arsenaal aan instrumenten beschikbaar om bij een crisis in te kunnen grijpen in de landbouwmarkten. Ik vind dat de Europese Commissie in overleg met de agrarische sector snel in beeld moet brengen wat nodig is en niet moet schromen maatregelen te treffen.'

Het SGP-Europarlementslid heeft een paar voorbeelden van de Europese instrumenten. 'Ik denk daarbij aan het steunen van de prijzen door subsidie te geven voor opslag voor latere tijden (private opslag). Ik denk ook aan het treffen van buitengewone marktmaatregelen op grond van artikel 219 van de Gemeenschappelijke Marktordening.'

Miljarden euro's omzetverlies

Door de coronacrisis lijden boeren in veel EU-landen miljarden euro's omzetverlies. Ruissen wijst erop dat de Europese Commissie bij vorige crises, zoals de plotse Russische boycot van Europese landbouwproducten, ook heeft ingegrepen. De maatregelen tegen de coronacrisis moeten niet uit het landbouwcrisisfonds worden betaald, maar uit andere begrotingslijnen, aldus Ruissen.

De SGP-Europarlementariër vraagt Brussel bovendien welke acties zijn genomen, zodat trucks met landbouwgoederen snel de grens over kunnen. Ook wil hij snel weten welke acties zijn voorzien om de inzet van seizoenswerkers uit andere EU-landen mogelijk te blijven maken, zoals voor de aardbeien- of aspergeteelt in Nederland.

Medeonderhandelaar

Ruissen is in het Europees Parlement lid van de parlementscommissie voor landbouw. Hij is namens de ECR-fractie medeonderhandelaar voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.


Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 5°
  90 %
 • Woensdag
  7° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
Meer weer