NAK had in 2019 jaar van onrust, onrust en onrust

'Het jaar 2019 begon onrustig voor de NAK en zo eindigde het jaar ook. Daartussenin was het ook onrustig', zegt NAK-directeur Eric Casteleijn in het jaarverslag van 2019.

NAK+had+in+2019+jaar+van+onrust%2C+onrust+en+onrust
© NAK

De introductie van de NAK-bak aan het eind van 2018 zorgde lokaal voor bezorgdheid. Casteleijn: 'Nu we een jaar verder zijn, besparen we jaarlijks een aanzienlijk bedrag op de bezorgkosten van certificaten en is het aantal bezorgklachten tot een minimum gereduceerd. Beide dankzij de NAK-bak.'

In de zomer introduceerde de keuringsdienst een nieuwe manier voor het aanvragen van aardappelmoeheidsonderzoek. De gebruiksvriendelijkheid viel tegen bij telers, wat leidde tot klachten. Ook was bij telers onvoldoende duidelijk wat de consequenties zouden zijn van het gebruik van kaartlagen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voor het nieuwe aanvraagsysteem.


Casteleijn: 'Hoewel de wensen voor verbetering duidelijk zijn, zal de realisatie ervan nog wat tijd en geduld van de telers vragen. Zolang dat nodig is, zal de NAK de telers ondersteuning bieden bij het indienen van aanvragen voor grondonderzoek.'

Virusdruk heftig

2019 bleek een heftig virusjaar te zijn. Dat zorgde voor veel tegenvallende nacontrole-uitslagen voor telers. Voor de NAK zorgde het voor veel extra werk. Zowel bij het nemen van monsters als bij het verwerken van de monsters in het laboratorium, die beide op volle toeren draaiden. De toegenomen virusdruk van de afgelopen jaren noopt de NAK tot herijking van de nacontrolesystematiek.


Het afgelopen jaar is de NAK geconfronteerd met namaak van zijn keurmerk. NAK-bestuursvoorzitter Pieter van Geel: 'Dat feit zegt eigenlijk een heleboel. Allereerst dat er mensen zijn die willens en wetens de integriteit van een decennialang opgebouwd kwaliteitskeurmerk aantasten en blijkbaar geen benul hebben hoe gevaarlijk dat is voor alle telers. Het is veel meer dan een 'klein economisch delict'.'

Gematigde tariefstijging

Al het extra werk leverde de NAK ook extra inkomsten op. Deze extra inkomsten resulteerden erin dat een flink positief resultaat werd behaald. In de begroting voor 2019 is uitgegaan van een gepland negatief resultaat dat was bedoeld om een klein deel van het eigen vermogen af te bouwen. In dat licht kon het bestuur besluiten tot een gematigde tariefstijging in 2020.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer