Nog te weinig kennis bij natuurlijke plaagbestrijding

Natuurlijke plaagbestrijding is complex en agrariërs hebben hier over het algemeen nog onvoldoende kennis van. Dit kwam ook naar voren tijdens een masterclass in de Wieringermeer.

Nog+te+weinig+kennis+bij+natuurlijke+plaagbestrijding
© Ellen Mul

Agrarische natuurvereniging Hollands Noorden hield in samenwerking met LTO Noord, KAVB, HAJK, agrarische natuurverenigingen Water, Land & Dijken, De Lieuw, Noord-Holland Zuid en provincie Noord-Holland een masterclass over natuurlijke plaagbestrijding. De masterclass trok ruim 150 bezoekers.

De masterclass werd deze week gehouden bij Leven van de Wind in de Wieringermeer. Uit heel Noord-Holland waren agrariërs aanwezig om naar dit actuele thema te luisteren. Agrariërs mogen steeds minder chemische gewasbeschermingsmiddelen toepassen om hun gewassen te beschermen. In 2030 alleen nog als het echt moet.

Andere oplossingen

De sector moet naar een groenere en/of natuurlijke gewasbescherming toe en dat vraagt om andere oplossingen. Een mogelijke oplossing om het gewas te beschermen, zijn natuurlijke plaagbestrijders. Maar wat zijn natuurlijke plaagbestrijders, hoe worden deze aangetrokken en wat is het effect op het gewas en de bedrijfsvoering?

Tijdens de masterclass werd daar antwoord op gegeven. Er waren vier verschillende sprekers aanwezig: Hilfred Huiting en Bas Allema van Wageningen University & Research (WUR), Boki Luske van het Louis Bolk Instituut en Leen de Geus, een akkerbouwer uit de Hoeksche Waard die vertelde over zijn ervaringen met akkerranden en natuurlijke plaagbestrijding.

Hele uitdaging

Tijdens de masterclass werd duidelijk dat agrariërs meewillen in de verandering, maar passende oplossingen zijn nog niet altijd voorhanden. Natuurlijke plaagbestrijding is complex en er is bij agrariërs over het algemeen nog onvoldoende kennis. De financiële risico's zijn groot en dat maakt het toepassen van een groenere gewasbescherming een hele uitdaging.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  26° / 13°
  0 %
 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
Meer weer