Huisvestingswaarde+diverse+varkensbedrijven+vergelijkbaar
Nieuws
© Twan Wiermans

Huisvestingswaarde diverse varkensbedrijven vergelijkbaar

Het kengetal productiewaarde per 1.000 euro huisvestingswaarde maakt verschillende varkensbedrijven die werken voor verschillende concepten vergelijkbaar. Op basis van saldo of voerwinst lukt dat niet, zeggen Remco Janssen en Frank Steenbreker van ABAB.

Ter illustratie voeren de bedrijfsadviseurs een bedrijf op met 1.000 zeugen. Daar zijn 250 kraamhokken. Bij een norm van 3.000 euro per kraamhok betekent dit een totale waarde van 750.000 euro. Voor de huisvesting van dragende en guste zeugen is de waarde ook 750.000 euro en voor die van de biggen 1 miljoen euro. In totaal dus 2,5 miljoen euro, ofwel 2.500 euro per zeug.

Janssen en Steenbreker vergelijken dit bedrijf met een vleesvarkensbedrijf met 5.000 plaatsen met één ster van het Beter Leven-keurmerk, met een subfokker met 500 zeugen en 2.750 vleesvarkensplaatsen en met een biologisch bedrijf met 185 zeugen en 1.650 vleesvarkens. 'Heel verschillende bedrijven, maar de huisvestingswaarde komt steeds uit op 2,5 miljoen euro.'

Voerwinst

Worden deze bedrijven vergeleken op basis van voerwinst, dan lopen die sterk uiteen. Bij een vergelijking op basis van saldo zijn de verschillen kleiner.

Vergeleken op basis van huisvestingswaarde komen deze verschillende bedrijven wel uit op eenzelfde resultaat van 130 euro per 1.000 euro huisvestingswaarde. 'Verschillende bedrijven en verschillende concepten worden daardoor vergelijkbaar', zeggen de bedrijfsadviseurs.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer