Agrarisch keurmerk flexwonen geaccrediteerd

Agrarisch Keurmerk Flexwonen is goedgekeurd door de Raad van Accreditatie. Het keurmerk waarborgt de kwaliteit en veiligheid van tijdelijke huisvesting voor medewerkers op land- en tuinbouwbedrijven.

Agrarisch+keurmerk+flexwonen+geaccrediteerd
© Jan Anninga

'Met het Agrarisch Keurmerk Flexwonen kunnen onze ondernemers laten zien dat zij goede huisvesting een onderdeel vinden van goed ondernemerschap', zegt Wim van den Boomen, portefeuillehouder Goed Werkgeverschap bij LTO Nederland. Het keurmerk is medio 2019 gelanceerd. Het keurmerk waarborgt de kwaliteit van tijdelijke huisvesting. Dat het schema nu onder accreditatie kan worden toegepast, bevestigt de kwaliteit ervan.

Als ondernemer toon je met het keurmerk aan dat je goede en veilige huisvesting voor je werknemers hebt gerealiseerd en dat deze voldoet aan de hoge eisen voor veiligheid, hygiëne en wooncomfort. 'Dat kan het verschil maken voor het vinden en binden van nieuwe werknemers', zegt Van den Boomen. Ook gemeenten juichen certificering van ondernemers en de waarborg van goede huisvesting toe. Inmiddels zijn al 65 agrarische ondernemers aangesloten.

Schijnconstructies

De Wet Aanpak Schijnconstructies eist dat het keurmerk onder het toezicht van de Raad van Accreditatie valt en voor 1 september 2020 geaccrediteerd dient te zijn. De eerste stap in het accreditatieschema is nu tijdens deze overgangsperiode gezet en verliep soepel en snel.

'Van tevoren was ik gewaarschuwd dat de doorlooptijden van de Raad van Accreditatie lang waren', zegt projectleider Peter Baltus. 'Maar het is mij alleszins meegevallen. De contacten waren prettig en de aangedragen verbeterpunten nuttig.'

Alko Afman, van de Raad van Accreditatie, noemt de open en constructieve houding bij betrokken partijen gunstig voor het kunnen afronden van de beoordeling. 'Het vertrouwen dat het Agrarisch Keurmerk Flexwonen vanuit de politiek kreeg, blijkt tot dusver terecht gegund.'

Geldende cao

Gecertificeerde ondernemers mogen de huisvestingskosten inhouden tot maximaal 20 procent van het wettelijk minimum loon als er een geldende cao van toepassing is. Voor medewerkers die onder de cao glastuinbouw vallen, geldt dit voor medewerkers die een dienstverband hebben dat voor 1 januari 2020 is aangegaan. Overigens wordt op dit moment onderhandeld over een nieuwe cao glastuinbouw.

Alle huisvestingslocaties van een ondernemer worden bezocht door een van de drie onafhankelijke certificerende instellingen. Daarnaast vinden er af en toe onverwachte controles plaats. Leden van LTO en de aan LTO gelieerde organisaties krijgen een korting van 100 euro op de certificeringskosten.

Het Agrarisch Keurmerk Flexwonen is een initiatief van LTO Nederland, de aangesloten regionale LTO organisaties, de gelieerde vaktechnische organisaties KAVB, NFO en Glastuinbouw Nederland en werknemersorganisaties CNV vakmensen en FNV agrarisch en groen en Colland Arbeidsmarkt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer