Fruitteler Hans Vos: 'Veiligheid staat op één bij huisvesting'

Fruitteler Hans Vos uit het Brabantse Dinteloord bouwt op zijn erf een permanente huisvesting voor twaalf seizoensmedewerkers en voorzieningen voor een tijdelijke uitbreiding met woonunits naar 36 medewerkers. De ondernemer investeert daarmee als goede werkgever in zijn tijdelijke personeel. Nu het steeds lastiger is om seizoensmedewerkers uit Oost-Europese landen te vinden, zijn goede en veilige voorzieningen steeds belangrijker.

Fruitteler+Hans+Vos%3A+%27Veiligheid+staat+op+%C3%A9%C3%A9n+bij+huisvesting%27
Interpolis

Het bedrijf van Vos omvat 22 hectare appels en peren. De ondernemer heeft geen vaste mensen in dienst. Vier mensen uit de buurt werken vaak mee, vooral tijdens de fruitpluk en bij het sorteren. Daarnaast schakelt hij Poolse seizoensmedewerkers in.

Tijdens de pluk groeit het aantal Poolse medewerkers tot 35. Ook voor de snoei schakelt Vos Poolse mensen in. Tijdens het gesprek aan de keukentafel zijn vier Polen in de boomgaarden aan het snoeien, vertelt de fruitteler.

Als Vos partijen fruit moet afleveren, roept hij de Nederlandse medewerkers ook op. 'Dan kun je gaan!'

Als ik goed voor mijn medewerkers ben, zijn ze dat ook voor mij

Hans Vos, fruitteler in Dinteloord

Vaste snoeier

De fruitteler deed in het verleden voor het snoeien een beroep op een medewerker van de bedrijfsverzorging. Deze medewerker had het snoeien goed onder de knie. Maar na de pensionering van de vaste snoeier werd het steeds moeilijker om goede nieuwe mensen te krijgen. Daarom schakelde Vos over op Poolse medewerkers.

Maar Poolse werknemers hebben doorgaans veel minder ervaring met snoeien. Daarom paste Vos de opbouw van de bomen en de manier van snoeien zo aan, dat ongeschoolde medewerkers het snoeiwerk kunnen doen.

Dat betekent dat hij de snoeiers soms specifieke opdrachten geeft, om bij alle bomen dezelfde type takken te laten snoeien. In een volgende ronde krijgen de snoeiers weer een andere opdracht. Het snoeien gaat dan in twee of drie ronden.

Poolse werknemers schaarser

De ondernemer merkt dat het lastiger wordt om Poolse werknemers te vinden én te binden. Een belangrijke oorzaak daarvan is de toenemende welvaart in Polen. Er zijn meer banen en de lonen stijgen.

De meeste Poolse medewerkers komen wel elk jaar terug om te plukken. De eersten beginnen voor de zomer al te appen met de vraag of ze weer kunnen komen.

Vos zorgt als werkgever goed voor zijn tijdelijke buitenlandse medewerkers. 'Als ik goed voor mijn medewerkers ben, zijn ze dat ook voor mij', lacht hij. Als er bijvoorbeeld iemand ziek is, rijdt hij mee naar een dokter. Hij doet dit onder andere zodat hij hem of haar kan helpen als tolk.

Vakantiewoningen

Een aantal van zijn tijdelijke mensen woonde tot nu toe in een groot huis in het dorp. Maar dat is eindig, omdat de eigenaar van het huis er een andere bestemming aan wil geven. De fruitteler huurde voor zijn medewerkers ook altijd vakantiewoningen en stacaravans op een camping. Maar niet alle bewoners van het vakantiepark stellen de komst van de Oost-Europese seizoenswerkers op prijs. Daarom zocht Vos naar andere opties.

De ondernemer besloot op zijn eigen erf te investeren in huisvesting. Hij ontwikkelde een plan voor een permanent verblijf voor twaalf personen, met daarbij units voor een tijdelijke uitbreiding tot 36 personen tijdens de pluktijd.

Een vergunning van de gemeente krijgen was geen probleem, vertelt Vos. 'De gemeente wilde graag meewerken. Die wil namelijk liever geen arbeidsmigranten in gezinswoningen.'

Containerunits

Het grondwerk is inmiddels al gebeurd en alle leidingen zijn ingegraven. Vooruitlopend op de komst van het permanente verblijf plaatste Vos vorig najaar een aantal containerunits voor zijn tijdelijke mensen. Alles leek goed te gaan, tot vlak voor de pluk. Toen meldde de leverancier dat hij de units niet kon leveren, omdat ze langer nodig waren bij het vorige project.

Het lukte Vos nog net om de containers toch op tijd te plaatsen. Het waren ruime units, met douches, wc's en een royaal keukenblok. 'De mensen waren er heel tevreden over', laat de Brabantse teler weten.

Vos wil dat zijn werknemers ook tevreden zijn over de nieuwe tijdelijke en permanente huisvesting. 'Het moet gewoon goed zijn', stelt hij. Met de door zijn tussenpersoon ingeschakelde risicospecialist Ronald de Milliano van Interpolis nam hij het plan door.

Huisvesting prima in orde

Op enkele details na was de huisvesting die Vos had geregeld al prima in orde. Alle appartementen hebben bijvoorbeeld een eigen buitendeur. En ze worden gescheiden door brandwerende wanden en voorzien van gekoppelde brandmelders.

Sectormanager Melissa van de Kam van Interpolis geeft aan dat het belangrijk is dat ondernemers tijdig overleggen met hun verzekeraar als ze willen investeren in huisvesting. 'Dan kunnen we meedenken over de juiste maatregelen en materialen.'

Van de Kam adviseert Vos om het Agrarisch Keurmerk Flexwonen aan te vragen voor de huisvesting van zijn werknemers. De ondernemer is ermee bezig. Want hij wil dat de huisvesting aan alle eisen voldoet. 'Veiligheid staat bij mij op één', benadrukt de Brabantse fruitteler.

Brandveilig onderdak voor seizoensarbeiders
Interpolis geeft tips voor de brandveiligheid van huisvesting:
• Plaats een caravan of woonunit nooit in een gebouw, maar er minstens 10 meter bij vandaan;
• Zorg voor voldoende afstand tussen de units;
• Zorg voor brandwerende materialen. Slaapkamerwanden moeten dertig minuten brandwerend zijn;
• Laat elektra en verwarming met aardgas volgens de NEN-1010-normen installeren door een erkend installateur;
• Onderhoud de elektrische installatie regelmatig (www.interpolis.nl/elektra);
• Gebruik alleen zelfdovende afvalbakken of metalen afvalbakken met een goed sluitend klepdeksel;
• Verbied roken in de woonruimte of hang een pictogram op;
• Sta koken en frituren alleen toe in de keuken. Gebruik een elektrische friteuse met controlelampje en thermostaat;
• Hang op een centrale plaats een informatiekaart met de nummers van de beheerder, regiopolitie, brandweer, 112, verkorte huis- en leefregels en ontruimingsplan en noodprocedure;
• Plaats rook- en CO-melders in de woonruimte, slaapkamers en gangen;
• Overweeg de installatie van een brandmeldinstallatie;
• Hang op elke verdieping een sproeischuimblusser van minstens 6 liter of een brandslanghaspel. Laat de blusser elke twee jaar keuren;
• Hang een blusdeken in de keuken;
• Geef informatie en verboden altijd in de taal van de bewoners. Meer informatie over veilig ondernemen: www.interpolis.nl/agro.

Interpolis

Investeer in veiligheid en continuïteit, verzeker wat ertoe doet Als partner van de agrarische sector denkt Interpolis graag mee over veilig ondernemen....

Lees verder »

Meer van Interpolis

Lees ook

Meer artikelen van Interpolis »

Artikelen over Interpolis