ABN Amro: 'Milde winter brengt Europa meer tarwe'

De klimaatverandering kan leiden tot een verlies van 16 procent van het landbouwinkomen in de Europese Unie in 2050. Daarvoor waarschuwt het Europees Milieuagentschap. De milde winter van 2019-2020 heeft een licht gunstig effect op de tarweopbrengsten in de EU.

ABN+Amro%3A+%27Milde+winter+brengt+Europa+meer+tarwe%27
© Koos van der Spek

De meteorologische winter van 2019-2020 breekt opnieuw records. De Copernicus Climate Change Service van de Europese Unie kwam onlangs met de boodschap dat januari 2020 Europa's warmste januari ooit was. De gemiddelde temperatuur lag 0,4 graden Celsius hoger dan het vorige record van januari 2007.

Ook in het vochtigheidsgehalte werden extremen bereikt in Europa. Want terwijl mediterraan Europa te kampen had met ongebruikelijk droog weer, moesten Noord- en Midden-Europa juist overvloedige regenval verwerken. Het veroorzaakte overstromingen en een hogere vochtigheidsgraad van veel landbouwgronden.

Donkere wolken

Voor de oogst van tarwe is het niet allemaal zonder gevolgen, stelt Casper Burgering, senior econoom agrarische grondstoffen van ABN Amro. Onder de titel 'Donkere wolken boven de tarweakkers' schreef hij begin deze week een column in de Telegraaf.

De milde winter en de overvloedige regenval hebben dit seizoen vooralsnog een licht gunstig effect gehad op de productie van wintertarwe in Europa. Maar er is een keerzijde. De zeer natte omstandigheden kunnen de zaai van tarwe deze lente vertragen. 'We zullen eraan moeten wennen', schrijft Burgering. 'Want veranderingen in de temperatuur en neerslag, evenals andere weersextremen, zullen de komende jaren nog veel invloed gaan hebben op de gewasopbrengsten en de productiviteit.'

Productie tarwe

Per saldo gaat echter volgend seizoen de mondiale productie van tarwe volgens de International Grains Council (IGC) met 2 procent toenemen tot een niveau van 796 miljoen ton. De consumptie neemt naar verwachting met ongeveer 1 procent op jaarbasis toe, met meer menselijke consumptie en minder verwerking in de veevoederindustrie.

De productie in Europa zal onder druk komen te staan, vooral doordat het aantal beschikbare hectares landbouwgrond voor tarwe in met name Frankrijk en Duitsland afneemt. Volgens de IGC neemt het aantal hectares voor tarwe in India en Australië volgend seizoen het sterkst toe met respectievelijk 12 en 9 procent. In Rusland en de Verenigde Staten stijgt het tarweareaal in 2020/2021 met 3 procent op jaarbasis. 'Extreem weer kan echter dit beeld flink op z'n kop zetten', stelt de econoom.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer