Mais+in+deltaverband+zaaien+met+Monosem
Nieuws
© Monosem

Mais in deltaverband zaaien met Monosem

Het Twin-Row Sync-Row concept van Monosem kan een oplossing zijn voor het zaaien van mais op zandgronden. Vanaf 2021 wordt bemesting met drijfmest in de rij of breedwerpig zaaien na volvelds bemesten verplicht.

Het Twin-Row Sync-Row concept is ruim twintig jaar geleden al ontwikkeld door het dochterbedrijf van Monosem in Amerika. Dit concept is gebaseerd op het zaaien van twee rijen in deltaverband. Het werd in eerste instantie gebruikt voor het zaaien van pinda’s en later voor het zaaien van katoen en soja. Door de goede resultaten werd ook de interesse van maistelers gewekt.

Door een betere positionering van het zaaizaad in deltaverband zal er minder concurrentie tussen de zaden onderling zijn. De positionering in deltaverband geeft meer groeiruimte en een betere benutting van meststoffen, wat volgens Monosem leidt tot een hogere opbrengst. De zaden liggen onderling op exact dezelfde afstand, zodat er optimaal gebruik gemaakt kan worden van beschikbare meststoffen.

Zaaihuizen

Het gepatenteerde Sync-Row systeem synchroniseert de twee zaaihuizen en verzekert een perfecte onderlinge afstand tussen de zaden. De zaaihuizen zijn mechanisch met elkaar gesynchroniseerd en hebben hierdoor een perfecte synchronisatie. Voor het Twin-Row Sync-Row systeem is geen aparte licentie of extra software benodigd.

De Twin-Row Sync-Row machines worden standaard uitgevoerd met een SeedDrive-systeem. Dit systeem heeft een hydraulische aandrijving van de zaaischijven door middel van één of meerdere motoren. Dit systeem biedt de mogelijkheid om de zaaihoeveelheid traploos in te stellen vanaf een Isobus-scherm.

Isobus

De Twin-Row Sync-Row machines met een SeedDrive systeem zijn in secties van 2x2 rijen aan te sturen. De aansturing van de machines is mogelijk via Isobus gps-systeem met sectiecontrole (TC-SC) en variabele afgifte (TC-GEO).

De Monosem NG Plus Monoshoxzaaimachines zijn leverbaar in werkbreedtes van 3 meter (vast frame met 4/8 rijen), 4,5 meter (frame met 6/12 rijen) of 6 meter (opklapbaar frame met 8/16 rijen).

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer