Sneller+klauwbekappen+in+lichte+box
Nieuws
© sietse de Boer

Sneller klauwbekappen in lichte box

Pieter Achtien uit het Friese Jonkerslân is rundveepedicure en werkt met de Alu-Hooftrimmer. Deze heeft hij ongeveer zeven jaar geleden ontwikkeld samen met carrosseriebedrijf Schaap in het Friese Tijnje.

'We zijn voor het ontwerp van deze klauwbekapbox met een blanco papier begonnen, zodat het iets totaal nieuws is', vertelt Achtien. Hij was ontevreden over de bestaande boxen, ze waren vooral te zwaar. 'Ik wilde ze gemakkelijk kunnen meenemen de stal in.'

Dit nieuwe ontwerp betekent ook een andere kijk op bepaalde aspecten. Zo bestaat de box uit aluminium. 'Dat maakt de box 40 procent lichter. Daardoor kan deze achter de auto zonder dat er een B-rijbewijs voor nodig is.'

Diervriendelijke trimmer

Het vervoer en het werken met de Alu-Hooftrimmer kost minder brandstof en stroom en is gebruiksvriendelijker in de stal, stelt Achtien. 'Bovendien is de trimmer diervriendelijk.'

Alle functies worden op afstand bediend. Dit zorgt ervoor dat de koeien zelf de box inlopen. Achtien: 'Door de afstandsbediening voelt het dier geen stress, omdat de bekapper afstand houdt. Met de afstandsbediening kan de poort achter de koe worden gesloten en de buiksingel worden aangetrokken. Zo blijft ze rustig.' Als ze bekapt is, gaan de voordeuren open en loopt ze eruit zodat de volgende erin kan.'

Er zijn al Alu-Hooftrimmers verkocht in Italië, Polen, Finland, Duitsland en Nederland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  3° / -2°
  55 %
Meer weer