Scoor makkelijk met onkruidbestrijding in grasland

Haal een hogere ruwvoeropbrengst in grasland en bespaar op de kosten voor krachtvoer. Een onkruidbestrijding in grasland levert meer ruwvoer op van een betere kwaliteit.

Scoor+makkelijk+met+onkruidbestrijding+in+grasland
Nufarm

Een goed presterend perceel grasland levert meer eiwitrijk ruwvoer op. Een tijdige onkruidbestrijding in grasland is daarmee een rendabele manier om te bezuinigen op de aankoopkosten van (kracht)voer en om de kostprijs voor melk te verlagen.

Bovendien moet dat krachtvoer vaak van ver worden aangevoerd (denk aan sojaproducten). Een onkruidbestrijding is dus echt makkelijk scoren.

Twee ton extra ruwvoer door onkruidbestrijding

Waar gras groeit, ontstaat op den duur ook onkruid. De onkruidbezetting wordt met de jaren erger. Zeker de afgelopen jaren met afwisselend langdurige periodes van droogte, recent gevolgd door veel regenval, krijgen onkruiden kans zich te ontwikkelen ten koste van goed presterende grassen.

Scoor met Nufarm
Scoor met Nufarm © Archief

De diverse voorkomende onkruiden zoals muur, paardenbloem, boterbloem, herderstasje, distels en niet te vergeten zuringsoorten, waarvan de ridderzuring de meest bekende is, zijn ronduit schadelijk voor de opbrengst.

Onkruid in grasland. Foto: Nufarm
Onkruid in grasland. Foto: Nufarm © Nufarm

Naar de negatieve effecten van onkruid is volop onderzoek gedaan. Zowel de VEM- als DVE-opbrengst en de structuurwaarde van het ruwvoer worden negatief beïnvloed door de hierboven genoemde en andere onkruiden. Onderstaande berekening is gemaakt door BLGG op basis van de meest gangbare onkruiden in grasland, onder andere paardenbloem, muur, ridderzuring en distel.

Een onkruidbestrijding levert € 460 extra opbrengst per hectare op. Het grasland rondom de boerderij is een kostbaar productiemiddel. Alle reden om daar het maximale rendement uit te halen. Voerkosten vormen een grote kostenpost. Meer ruwvoer van het eigen bedrijf, levert direct voordeel op in de vorm van een lagere kostprijs.

Vaak krijgen wij de vraag gesteld: wat levert een onkruidbestrijding ons daadwerkelijk op. Ook dat is berekend. In onderstaande tabel ziet u dat een onkruidbestrijding het eerste jaar van toepassing € 460 per hectare oplevert. Maar ook het jaar daarna heeft u voordeel. Wij schatten dit voordeel in op ongeveer € 230. In totaal levert een eenmalige onkruidbestrijding dan € 690 op. Vermenigvuldig dat maar eens met het aantal hectares waarop u gras teelt.

Proeven

De middelen Cirran en Jepolinex Pro komen uitstekend uit de proeven:

Onkruidbestrijding van voorjaar tot najaar

Vaak wordt het vroege voorjaar gezien als het beste moment voor een onkruidbestrijding. Bij een onkruidbestrijding in het voorjaar heeft u immers direct voordeel in de vorm van een hogere ruwvoeropbrengst. Lukt het niet in het voorjaar, dan kan ook in de zomer en zelfs in het najaar nog prima een onkruidbestrijding worden uitgevoerd.

Een onkruidbestrijding in het najaar is effectief tegen ridderzuring, want in verband met de neerwaartse sapstroom dringt het middel dieper in de wortels door.

Bepaal altijd eerst of onkruiden een probleem vormen en bepaal dan wat het beste moment is. De loonwerker of de adviseur van gewasbeschermingsmiddelen geven daarbij goed advies. Onderstaand leest u de adviezen met breedwerkende middelen Cirran, Jepolinex Pro en Buttress.

Advies onkruidbestrijding voor elk type grasland

Hieronder leest u onze adviezen voor zowel bestaand grasland, eerstejaarsgrasland en klavergrasland.

Bestaand grasland
2 l/ha Cirran + 1,25 ha/l Tapir (of 1,5 l/ha Primstar)
• Krachtige mix op de meest voorkomende onkruiden
• Brede onkruidwerking

Bestaand grasland met veel ridderzuring
1,5 l/ha Jepolinex Pro + 1,5 l/ha Tapir (of 1,9 l/ha Primstar)
• Toepassen als ridderzuring voldoende blad heeft
• Eventueel in het najaar bestrijden in verband met neerwaartse sapstroom van de ridderzuring

Eerstejaars grasland
1,5 l/ha Jepolinex Pro + 1,25 l/ha Tapir (of 1,0 l/ha Primstar)
• Behandel tijdig op jonge onkruiden
• Extra werking op o.a. veelknopigen en melde
• Toepassen vanaf derde bladstadium van het gras

Klavergrasland
Voor de onkruidbestrijding in klavergrasland zijn minder middelen beschikbaar. Ons advies is een bespuiting met 4,0 tot 4,5 l/ha Buttress*, eventueel in combinatie met een lage dosering Cirran. Adviezen worden in klavergrasland in 2020 nog aangepast. Vraag daarom altijd advies bij uw gewasbeschermingsleverancier.
* Let op: Buttress heeft een opgebruiktermijn tot en met 31-08-2020.

Meer info: https://nufarm.com/nl/herbiciden

Nufarm

Nufarm ontwikkelt en vermarkt gewasbeschermingsmiddelen. Wereldwijd maakt Nufarm deel uit van de top tien van grootste en meest toonaangevende bedrijven in dit...

Lees verder »

Meer van Nufarm

Lees ook

Meer artikelen van Nufarm »

Artikelen over Nufarm