Het is nu tijd voor onkruidbestrijding in grasland

Maart 2018 was extreem koud. Hierdoor was er nauwelijks grasgroei in deze voorjaarsmaand. Ook konden maar weinig melkveehouders onkruidbestrijding in grasland uitvoeren. Het is dan wachten op betere tijden.

Het+is+nu+tijd+voor+onkruidbestrijding+in+grasland
Nufarm

Volgens de weerstatistieken van het KNMI kwam de gemiddelde temperatuur in maart dit jaar op 4,7 graden Celsius. Dat is maar liefst 4 graden kouder dan in 2017 en 1,5 graad lager dan gemiddeld. Het was dus wachten op betere tijden voor het uitvoeren van een onkruidbestrijding. Die betere tijden komen vast en zeker in april en mei. De temperaturen lopen op en vanaf een grondtemperatuur van ongeveer 5 graden komt de grasgroei op gang. Dan kan het natuurlijk snel gaan.

Grasgroei en onkruidgroei

De groei van gras en onkruiden gaan vaak samen. Zodra er groei is, kunt u beginnen met onkruidbestrijding. Of dat nodig is, dat kunt u het beste eerst zelf beoordelen door de percelen te controleren. Twijfelt u of een onkruidbestrijding noodzakelijk is, neem dan altijd contact op met uw loonwerker of met uw adviseur.

Hoe vaak is een onkruidbestrijding nodig?

Dat hangt natuurlijk in de eerste plaats af van de onkruidbezetting. Feit is dat onkruiden zich snel uitbreiden. Eén keer per twee jaar is een onkruidbestrijding zeker aan te bevelen. Maar is er sprake van veel en hardnekkige onkruiden, dan is het zeker te overwegen om vaker een onkruidbestrijding in grasland uit te voeren.

Waarom een onkruidbestrijding?

Gedurende het jaar ontwikkelen zich verschillende onkruiden. In het vroege voorjaar zijn dat vooral muur, herderstasje, paardenbloem en boterbloem; onkruiden die u vast herkent, als ze in de bloei zijn. Maar als ze nog niet bloeien, zijn ze lastiger te ontdekken. Duidelijk is dat de bezetting van onkruiden invloed heeft op de ruimte voor goed presterende grassen. Dit gaat direct ten koste van de ruwvoeropbrengst en de kwaliteit van het ruwvoer. Ook de mineralenbenutting is minder efficiënt. Alle reden om op te treden tegen onkruiden.

Wat levert onkruidbestrijding in grasland op?

Heel duidelijk: meer rendement. Uit onderzoek blijft dat een onkruidbestrijding tot wel 460 euro per hectare oplevert (exclusief kosten die worden gemaakt voor een onkruidbestrijding). U hebt meer ruwvoer van het eigen bedrijf, ruwvoer van betere kwaliteit en dus lagere voerkosten. Reken op onze winstcalculator het voordeel maar eens uit als u bijvoorbeeld 50 hectare grasland in gebruik hebt.

Veel meer over graslandmanagement en onkruidbestrijding

De website meergrasmeermelk.nl biedt uitgebreide informatie over graslandmanagement en onkruidbestrijding. Ook vindt u hier informatie over de adviezen. Onkruidbestrijding is mogelijk in eenjarig, meerjarig en klavergrasland. Lees direct de adviezen met Cirran® en Jepolinex®.

• Klik hier voor meer informatie

Nufarm

Nufarm ontwikkelt en vermarkt gewasbeschermingsmiddelen. Wereldwijd maakt Nufarm deel uit van de top tien van grootste en meest toonaangevende bedrijven in dit...

Lees verder »

Meer van Nufarm

Lees ook

Meer artikelen van Nufarm »

Artikelen over Nufarm