Jan Keijzer enthousiast over de inzet van Canvas

Elke aardappelteler is alert op Phytophthora in het gewas. Door voortdurende controle en goede spuitschema's wordt besmetting voorkomen. En dat gaat steeds beter dankzij uitstekende middelen. Maar naast Phytophthora is er een ander gevaar dat het aardappelgewas steeds zwaarder treft: Alternaria. Hoe telers met beide ziekten omgaan, leest u in een serie gesprekken aan de keukentafel. Deze keer: Jan Keijzer uit Lelystad.

Jan+Keijzer+enthousiast+over+de+inzet+van+Canvas
Nufarm

Jan Keijzer draait al even mee in de Flevopolder. In 1964 vertrokken zijn ouders vanuit het West-Brabantse Steenbergen naar de polder. 'Mijn dochter Mariëlle zal als derde generatie het bedrijf overnemen', vertelt hij.

Het familiebedrijf van Keijzer - 'mijn vrouw Jettie verzorgt alle administratie' - omvat 45 hectare met een 1 op 4-bouwplan en dus ruim 11 hectare aardappelen. Los van het eigen bedrijf pacht het bedrijf nog 15 hectare van Het Flevo-landschap. 'Biologisch en alleen tarwe en haver.'

Luisteren naar adviseur

Maar daar hebben we het vandaag niet over. We willen graag meer weten over de ervaringen met Canvas dit jaar. Keijzer is daar duidelijk over. 'Ik ben uitermate tevreden over de ziektebestrijding met Canvas en Valbon, een combinatie die mijn gewasbeschermingsadviseur heeft aangeraden. Ik had er wel over gelezen, maar ik vind het advies van mijn adviseur ook belangrijk. Hij kent de verschillende middelen en kan daardoor beter vergelijken en adviseren. Hoe goed de middelen werken, is natuurlijk het allerbelangrijkste. Maar daarnaast kijk ik naar hoe goed middelen scoren qua milieu en wat de kosten zijn.'

Rond de bloei

Producent Nufarm adviseert Canvas in de periode rond de bloei. Het middel is sterk op blad- en knolphytophthora. 'Voor mij was dit ook een belangrijke overweging. Het is vaak deze periode in de zomer dat de ziektedruk erg hoog is. Het voorkomen van Phytophthora is voor mij belangrijk, maar ook Alternaria is een schimmelziekte die we vaker zien. In het fritesaardappelras Agria treedt bijvoorbeeld makkelijk bacterierot op. Veel makkelijker dan vroeger bij de Bintjes. Ik denk dat gezonde loofgroei met minder Alternaria naast meeropbrengst een betere kwaliteit oplevert.'

Goede ervaringen

Over de ervaringen met Canvas met een mancozeb bevattend middel is Keijzer positief. 'Ik heb dit jaar geen Phytophthora gezien. Ook heb ik veel minder last gehad van Alternaria. Dat heeft denk ik ook te maken met andere speciale Alternaria middelen die we tot het laatst hebben gespoten. Ik ben dus heel tevreden. Maar goed, een vergelijking heb ik niet. Daarom vind ik het belangrijk om ervaringen met andere telers te bespreken, onder andere tijdens de wintervergaderingen. Het is goed om te weten hoe zij het doen. Je kunt daarin van elkaar leren.'

Ook in 2018 denkt Keijzer zeker weer Canvas in combinatie met bijvoorbeeld Valbon te gaan toepassen. 'Natuurlijk laat ik me daarbij ook weer goed informeren door mijn adviseur.'

Lees de andere telerservaringen en meer informatie over Canvas.

Nufarm

Nufarm ontwikkelt en vermarkt gewasbeschermingsmiddelen. Wereldwijd maakt Nufarm deel uit van de top tien van grootste en meest toonaangevende bedrijven in dit...

Lees verder »

Meer van Nufarm

Lees ook

Meer artikelen van Nufarm »

Artikelen over Nufarm