Timmermans: 'Lidstaten blijven baas over klimaatwet'

Eurocommissaris en vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie heeft de kritiek gepareerd op zijn eerder woensdag gelanceerde klimaatwet die Europa over dertig jaar klimaatneutraal moet maken.

Timmermans%3A+%27Lidstaten+blijven+baas+over+klimaatwet%27
© Europese Unie 2019

Twaalf landen, waaronder Nederland, en milieuorganisaties willen dat Timmermans zo snel mogelijk een tussendoel voor 2030 van 55 procent CO2-reductie vaststelt. Timmermans stelde dat dit 'enorme inspanningen zal vergen' en de impact dus eerst grondig in kaart moet worden gebracht. 'Daarom willen we geen lichtzinnig besluit nemen. Anders zouden we eindeloze discussies hebben.' Het onderzoek is inmiddels begonnen. Het tussendoel volgt wellicht pas in september.


Ook kritiek dat de Europese Commissie na 2030 te veel macht zou krijgen bij aanpassingen van de wet en versterking van instrumenten, weerlegde Timmermans. 'Het Europees Parlement en de lidstaten blijven de baas over besluiten over wetgeving.' Het gaat dan bijvoorbeeld om regels voor de energie-uitstoot van gebouwen of de handel in CO2-rechten. 'Aanpassingen zijn een essentieel element van onze strategie', vervolgde Timmermans. Bosbranden, mislukte oogsten en overstromingen laten dat volgens hem zien. 'Iemand moet dan vaststellen of we nog op koers liggen.'

Existentieel probleem

Klimaatverandering is een 'enorm en existentieel probleem', gaf Timmermans aan. In de strijd daartegen vroeg hij 'partners wereldwijd ons op deze reis te vergezellen. Ik zit graag in een wedstrijd waarin iedereen wint'.

Europese politieke partijen en milieuorganisaties reageren kritisch op de klimaatwet van de eurocommissaris. Vooral het ontbreken van ambitieuze maatregelen om de CO2-uitstoot voor 2030 terug te dringen ten opzichte van 1990, stuit op onbegrip.

Greenpeace stelt dat de Europese Unie (EU) kostbare tijd verspilt. Het Wereld Natuur Fonds vindt dat het voorstel drastische maatregelen had moeten bevatten. EU-parlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) steunt de wet die vastlegt dat de EU in 2050 klimaatneutraal moet zijn. 'Maar eigenlijk hoort de discussie volledig te draaien om 2030, 2030 en nog eens 2030. We hebben CO2-doelen nodig die nu extra klimaatactie afdwingen, niet in de verre toekomst.'

Parlement omzeilen

Bij EU-parlementariër Esther de Lange (CDA) valt vooral het voorstel van de commissie slecht om indien nodig tussentijds het klimaatbeleid te kunnen bijsturen via 'gedelegeerde handelingen', waarbij de doorgaans langdurige besluitvorming door de EU-ministers en het parlement wordt omzeild.

De Lange spreekt over een 'machtsgreep' van de commissie. 'Door dit voorstel wordt het klimaatbeleid weggehaald bij de politiek en overgedragen aan ambtenaren en juristen. Het Urgenda-besluit in Nederland heeft laten zien dat de beste klimaatbedoelingen ook tot grote maatschappelijke spanningen kunnen leiden. Van deze lessen moeten we leren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer