Aandacht+voor+droogte+houden+na+natte+winter
Nieuws
© Twan Wiermans

Aandacht voor droogte houden na natte winter

De neerslagtekorten zijn zo goed als weggewerkt. Het grondwater is bijna overal op peil. Toch is het juist nu zaak om maatregelen te treffen voor nieuwe perioden van droogte, zegt hydroloog Niko Wanders van de Universiteit Utrecht.

'Ik denk dat het merendeel van de problemen voorbij is', zegt droogteprofessor Wanders. 'Er is een behoorlijke hoeveelheid regen gevallen. De rivierstanden zijn al weer een tijd normaal en de waterschappen hebben de onttrekkingsverboden opgeheven. De bovenste bodemlaag is aangevuld.'

Voor het begin van het groeiseizoen ziet dat er dus goed uit, want dan onttrekken gewassen juist hier vocht. 'Maar als het in mei droog of warm is, kan de situatie helemaal veranderen', vervolgt Wanders.

De hydroloog constateert dat er meer aandacht is voor droogte. 'De vraag is of dat structureel is of tijdelijk. Het gaat erom dat we structureel minder kwetsbaar worden. Juist nu er geen droogte is, moeten we ons watersysteem aanpassen.'

Anticiperen op extremen

Het is zaak om ook in 2025 en daarna de droogte van de afgelopen jaren op het netvlies te hebben, zegt Wanders. 'Het zou jammer zijn als we dat na twee natte jaren zijn vergeten. Zeker voor de land- en tuinbouw is het goed om daar scherp op te blijven. Als je de grondwater- en rivierstanden volgt, kun je beter op extremen anticiperen.'


Weerplaza en KNMI maken melding van een natte winter. Dat kwam door februari. In die maand is gemiddeld 132 millimeter neerslag gevallen. Alleen februari 1946 was natter, met gemiddeld over het land 138 millimeter. Normaal valt in februari 55 millimeter, dus het was een bijzonder natte maand.

De neerslag was niet gelijk verdeeld over het land, meldt KNMI. De winter was het natst in het midden van het land en het droogst in het zuidoosten. Weerplaza constateert dat de zondagen het natst waren, met op 9, 16 en 23 februari meer dan 10 millimeter neerslag.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  27° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 12°
  20 %
Meer weer