Universiteit pakt tekort veeartsen aan

Vacatures voor landbouwdierenartsen zijn slecht te in te vullen. Het tekort dreigt te groeien door geringe populariteit van het beroep en selectie voor de opleiding. De faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht motiveert daarom studenten de master landbouwhuisdieren te volgen.

Universiteit+pakt+tekort+veeartsen+aan
© Ruud Ploeg

Elk jaar komen er 47 landbouwdierenartsen bij in Nederland. Dat blijkt lang niet genoeg om de vacatures in het werkveld in te vullen.

De enige dierenartsenopleiding in Nederland is gevestigd in Utrecht. De laatste jaren studeerden er gemiddeld 158 dierenartsen per jaar af. Daarvan koos ruim de helft voor richting gezelschapsdieren, 30 procent voor gezondheidszorg, landbouwhuisdieren en veterinaire volksgezondheid (dus de landbouwkant) en 15 procent voor de richting paard.

Vrije plaatsen bij opleiding

Het blijkt dat niet alle plaatsen worden gevuld van de masteropleiding voor de landbouwrichting. 'Tot voor kort gaf alleen het behalen van de bacheloropleiding in Utrecht toegang tot de master in Utrecht', legt Merel Langelaar, vicedecaan Onderwijs bij de faculteit Diergeneeskunde uit. 'Bovendien zijn er elk jaar wel studenten die de bachelor niet halen of een andere master gaan volgen. Daardoor blijven er plaatsen over.'

Dat minder plattelandsjongeren en meer stadsjongeren voor de dierenartsopleiding kiezen, speelt mogelijk ook mee. Bij de stadsjongeren is landbouw minder bekend.

De verhouding tussen mannen en vrouwen die zich aanmelden is ook erg scheef. 80 procent meisjes tegen 20 procent jongens. Dat is al decennia bezig maar vrouwen kiezen in verhouding minder vaak de landbouwopleiding

Selectie werkt tegen

Het nieuwe selectiesysteem, dat sinds 2017 voor de dierenartsopleiding geldt, heeft ook effect. Voorheen konden studenten van tevoren aangeven dat ze, na de bachelor, de master landbouwhuisdieren wilden volgen. Dat mag niet meer, iedereen moet dezelfde kansen krijgen. 'De algemene verwachting is dat het leidt tot een kleiner aantal studenten met een voorkeur voor de landbouw gerelateerde master', stelt Langelaar.

Reden voor de universiteit om in te grijpen. 'We willen alle plekken in de master opvullen. Dat gaan we doen via zij-instroom, en door studenten te stimuleren voor deze master te kiezen', meldt de vicedecaan.

'We laten studenten tijdens de bachelor meer dan voorheen kennis maken met de volle breedte van het werkveld door hen bijvoorbeeld intensiever mee te laten draaien op onze boerderij. We zien in de praktijk dat sommige studenten daardoor een andere master kiezen dan ze eerst van plan waren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer