Rhinovirus vastgesteld in Sint Jacobiparochie

Bij een paardenhouderij in Sint Jacobiparochie is het voor paarden besmettelijke rhinovirus aangetroffen. Twee dieren zijn geëuthanaseerd, meldt de Leeuwarder Courant.

Rhinovirus+vastgesteld+in+Sint+Jacobiparochie
© Alex J. de Haan

De verzorgers troffen een week geleden twee zieke paarden aan toe ze 's ochtends de stal binnenkwamen. De paarden hadden ernstige verlammingsverschijnselen. De stalhouders hebben de dieren door de Gezondheidsdienst voor Dieren laten onderzoeken. Daaruit bleek dat het inderdaad om de voor paarden gevaarlijke variant EHV1 ging.

Dat is de variant van Rhinopneumonie die zich kan uiten in de vorm van verkoudheidsverschijnselen, abortus en/of neurologische verschijnselen. In dit geval is er sprake van een paard met neurologische verschijnselen waarbij het virus is aangetoond.

Temperatuur opnemen

Paardenhouders kunnen deze dieren zelf controleren op een infectie door tweemaal daags de temperatuur op te nemen. Bij koorts is het verstandig om direct de dierenarts te raadplegen. Paardenstallen in de omgeving en andere betrokkenen zijn op de hoogte gebracht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer