Februaristormen goed voor opwekken van windenergie

De winderige maand februari heeft ervoor gezorgd dat windmolens veel meer energie opwekten. Volgens Energieopwek, dat de productie van duurzame energie bijhoudt, was er sprake van een verdubbeling van de windstroom, terwijl er bijna geen nieuwe windmolens bij kwamen. Daartegenover zat het gebrek aan zon de opbrengsten uit zonnepanelen dwars.

Februaristormen+goed+voor+opwekken+van+windenergie
© ZLTO

De grote hoeveelheid wind vorige maand zorgde ervoor dat deze maand nu vijf plekken inneemt in de top 10 van dagrecords qua windenergie. De storm van 22 februari gaat voorlopig de boeken in als de dag met de meeste stroom ooit opgewekt door windmolens. Met een opbrengst van 4.000 megawatt windenergie was de windproductie goed voor ruim 30 procent van alle elektriciteit in Nederland.


De zon liet zich in februari minder vaak zien. Hoewel het aantal zonnepanelen met 50 procent steeg, was de opbrengst vorige maand nagenoeg gelijk aan die van februari 2019.

Klimaatakkoord

Van alle elektriciteit was vorig maand ruim een vijfde duurzaam opgewekt. Dat was een jaar eerder 16 procent. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 zo'n 70 procent van de stroom uit duurzame bronnen moet komen. De totale productie van duurzame energie lag 33 procent hoger dan de vergelijkbare maand vorig jaar. Dat komt voor een deel ook doordat februari dit jaar een dag extra telde.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer