Nordzucker streeft naar CO2-neutraliteit tegen 2050

De Duitse suikerproducent Nordzucker streeft naar CO2-neutraliteit in alle fabrieken tegen 2050. Het vraagt om hoge investeringen en vereist daarom een gelijk speelveld in Europa.

Nordzucker+streeft+naar+CO2%2Dneutraliteit+tegen+2050
© Nordzucker

Als voedselproducent met een nauwe band met de landbouw neemt Nordzucker verantwoordelijkheid voor het milieu en de samenleving. Duurzaamheid in de hele waardeketen heeft een hoge prioriteit. Het heeft de nodige gevolgen voor de toekomstige energievoorziening van de fabrieken.

Nordzucker is een van de eerste bedrijven in Duitsland die sinds de jaren 1990 aandacht schenken aan milieu- en duurzaamheidsbeheer. Het bedrijf stelt al normen op het gebied van energieverbruik en CO2-uitstoot en overtreft de wettelijke vereisten: sinds 1990 is het energieverbruik met 40 procent gedaald en de CO2-uitstoot met 60 procent verminderd.

Hoog rendement

De Nordzucker gebruikt al voornamelijk aardgas als energiebron en wil tegen 2030 steenkool in alle fabrieken afbouwen. Daar komt nog het hoge rendement van warmtekrachtkoppeling bij. Met 85 procent is de efficiëntie van het energieverbruik aanzienlijk beter dan conventionele energiecentrales (maximaal 50 procent).

Klimaatneutraliteit moet uiterlijk in 2050 worden bereikt, zo is het streven. De perspectieven van mogelijke technologieën en hun toepasbaarheid in de fabrieken worden op dit moment geëvalueerd. Nadien worden veelbelovende technologieën getest in echte productie, zodat een groepsbrede implementatie kan plaatsvinden.

Deze omschakeling vereist aanzienlijke investeringen. Nordzucker vindt het daarom belangrijk om de bestaande concurrentieverstoringen binnen en buiten de Europese Unie weg te nemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer