Wratziekte in gemeente Bergeijk

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een uitbraak van wratziekte in aardappelen vastgesteld in de Brabantse gemeente Bergeijk. De schimmel kan grote schade aanrichten in de aardappelteelt.

Wratziekte+in+gemeente+Bergeijk
© Nieuwe Oogst

Er zijn verschillende fysio's van wratziekte. In dit geval gaat het waarschijnlijk om fysio 1. De veroorzaker van wratziekte is een quarantaineorganisme. Er bestaat geen efficiënt chemisch bestrijdingsmiddel tegen de ziekte.

Bestrijdingsmaatregelen

Na het vaststellen van het organisme gelden enkele verplichte bestrijdingsmaatregelen: vernietigen van knollen en loof van aardappelen van het besmette perceel en verbod op teelt van aardappelen op de besmette percelen.

Daarnaast komt er rondom het besmette perceel een veiligheidszone. In die zone is de teelt van te gevoelige rassen consumptieaardappelen verboden.

Levende sporen

Een besmet verklaard perceel en de bijbehorende veiligheidszone mogen pas worden vrijgegeven, nadat uit een officiële analyse is gebleken dat er geen levende sporen meer aanwezig zijn.

Omdat bekend is dat die sporen gedurende meer dan 30 jaar kunnen overleven, zijn de gevolgen van een besmetting groot. Snel opsporen van een eventuele besmetting is daarom belangrijk.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer