Streep+door+Europees+kloonverbod
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Streep door Europees kloonverbod

De Europese Commissie heeft een voorstel uit 2013 voor een verbod op klonen van landbouwhuisdieren ingetrokken. De commissie geeft als reden dat er sinds 2015 geen voortgang is geboekt in het wetgevingsproces.

Klonen is hierdoor binnen de EU niet gereguleerd. Er loopt al zeker sinds 2008 een discussie over. De meningen over dit onderwerp lopen sterk uiteen. LTO Nederland is altijd tegen klonen geweest en had daar destijds, toen de discussie over het EU-voorstel actueel was, zowel technische als ethische argumenten voor. Zo houdt klonen genetische vooruitgang tegen, wat kwetsbaarheden op het gebied van diergezondheid met zich meebrengt.

Inmiddels is er meer kennis over klonen. LTO-bestuurder Jeannette van de Ven vindt maatschappelijk draagvlak rondom ethische vraagstukken essentieel. 'Ik kan mij voorstellen dat klonen een flinke stap te ver is. Op dit moment is er al genoeg discussie over gene editing, zoals Crispr-Cas.'

Als het aan Van de Ven ligt wordt er eerst over gene editing overeenstemming bereikt. 'Dit soort discussies moet je heel zorgvuldig met elkaar voeren in de volle breedte van de maatschappij. Wat mij betreft moeten we hierin niet te zwart-witdenken. Er zijn voor- en nadelen te bedenken.'

Fokkerijorganisaties niet enthousiast

Fokkerijorganisaties in Nederland lijken niet erg enthousiast over klonen. Topigs Norsvin wil niet reageren en noemt het een 'precair onderwerp'.

Hendrix Genetics heeft naar eigen zeggen geen belang bij klonen. 'Het stopt de progressie omdat je dan continu met kopieën werkt', reageert woordvoerder Marcel Huijsmans. 'Voor de diersoorten waar wij mee werken is het belangrijk om zeer regelmatig van ouderdier te wisselen. In de rundveehouderij is het mogelijk interessanter omdat stieren daar vaak veel langer gebruikt worden.'

CRV, actief in de fokkerij van runderen, laat weten goed uit de voeten te kunnen met de huidige wetgeving. Of een verbod nadelig geweest was voor CRV, laat het bedrijf in een reactie in het midden.

Klonen terug op agenda

Beleidsadviseur Klaas Johan Osinga van LTO Nederland verwacht dat het onderwerp hoe dan ook terug komt op de Europese politieke agenda, al is het maar rondom het sluiten van handelsverdragen.

'In andere delen van de wereld, zoals in de Verenigde Staten, gaan ze hier anders mee om’, stelt Osinga. ‘Klonen kunnen hier, in Europa, terecht komen. Voor boeren geldt: als de consument het niet wil, produceren wij het niet. Kijk bijvoorbeeld naar VLOG-melk. Er is behoefte, dus wordt het geproduceerd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  10° / 4°
  15 %
 • Zaterdag
  11° / 0°
  10 %
 • Zondag
  10° / 0°
  10 %
Meer weer