Wakker Dier heeft forse kritiek op zuivelcampagne NZO

Wakker Dier vindt de nieuwste campagne 'Nederland draait op zuivel' van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) misleidend en zegt dat hiermee onjuiste informatie wordt verstrekt.

Wakker+Dier+heeft+forse+kritiek+op+zuivelcampagne+NZO
© Twan Wiermans

De dierenrechtenorganisatie heeft het spotje van NZO doorgelicht en vindt dat er bijna dertig potentieel onjuiste claims op staan. Daarom heeft Wakker Dier een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie.

'De NZO creëert een fantasie om zuivel te verkopen. Consumenten worden zo op het verkeerde been gezet', zegt woordvoerder Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Kritiek op scheiden koe en kalf

Zo is er kritiek op de claim van NZO dat er binnen de zuivelsector veel aandacht voor dierenwelzijn is. In de campagne wordt aangegeven dat kalf en koe direct na de geboorte worden gescheiden vanwege de gezondheid en het welzijn van de dieren.

Volgens wakker Dier zijn economische motieven de belangrijkste reden om kalf en koe zo snel mogelijk van elkaar te scheiden.

'Zuivel zorgt voor meer CO2-uitstoot'

Daarbij vindt Wakker Dier dat in het spotje de indruk wordt gewekt dat zuivel duurzaam is. Daarin wordt gesteld dat het schrappen van zuivel uit je menu weinig effect heeft op de CO2-uitstoot.

De dierenrechtenorganisatie stelt echter dat een voedingspatroon met meer zuivel zorgt voor meer uitstoot van broeikasgassen en stikstof en verlies van biodiversiteit. 'Van alle landbouwsectoren heeft de zuivelsector hierin veruit de grootste bijdrage.' Wakker Dier verwijst naar gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, het Planbureau voor de Leefomgeving en de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties.

'Grote bijdrage zuivelsector aan stikstofuitstoot'

Wakker Dier vindt ook dat NZO de stikstofemissie door de zuivelsector marginaliseert. 'Volgens de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek bedraagt de totale bijdrage van de landbouwsector aan de stikstofuitstoot 46 procent. De zuivelsector is met 27 procent verantwoordelijk voor ruim een kwart van de uitstoot', aldus Hilhorst.

'De NZO ziet hier gemakshalve over het hoofd dat melkveesector voor enorme schade zorgt. Heel Nederland mag daar nu voor opdraaien', besluit de Wakker Dier-woordvoerder.

NZO zal zich verweren

NZO gaat de klacht van Wakker Dier bestuderen en zal zich verweren bij de Reclame Code Commissie. 'Het is uiteindelijk aan de commissie om te bezien of ze de klacht in behandeling nemen en welk oordeel ze er mogelijk over gaan vellen', volgens woordvoerder René van Buitenen.

Op de website van NZO komen regelmatig klachten binnen over het welzijn van koeien en kalfjes. 'Melk is voor kalfjes, zo krijgen we vaak te horen', zegt Van Buitenen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  26° / 13°
  0 %
 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
Meer weer