Start%2Dups+van+binnenuit+moeten+we+koesteren
Column
© Nieuwe Oogst

Start-ups van binnenuit moeten we koesteren

Uit hoofde van het EU-voorzitterschap was Nederland twee weken geleden gastheer van een groots en internationaal Start-up Feest. Veel universiteiten en grote steden hadden innovatieve activiteiten.

Start-ups spreken tot de verbeelding. Welke jonge ondernemer droomt er nu niet van om de nieuwe Mark Zuckerberg (oprichter van Facebook) of Elon Musk (oprichter van onder andere Paypal) te worden?

Veel snelgroeiende start-ups hebben te maken met nieuwe toepassingen en mogelijkheden van digitale technieken en internet. Kijk naar Über en Airbnb.

Gelukkig was er ook een Food & Agri Start-up Event in Wageningen. Veel innovaties in de agrosectoren hebben met ICT te maken, maar juist in combinatie met groene technologie.

Voor de ontwikkeling en toekomst van onze sector kunnen er niet genoeg van die start-ups zijn. Veel van die initiatieven stranden voortijdig door uiteenlopende oorzaken.

Maar de succesvolle en marktwaardige start-ups zijn een teken van dynamiek en bepalen mede de toekomst van een sector.

Wij kennen ook een grote groep start-ups die minder in the picture staan. Dat zijn de jonge ondernemers die in onze agrarische familiebedrijven stappen. Hier gaan tegenwoordig weloverwogen trajecten aan vooraf, vaak met een lange voorbereiding, zowel qua studie als qua organisatie. Die jonge generaties brengen steeds weer vernieuwing in onze bedrijven en in de sector.

Deze jongeren hebben niet de ambitie om nieuwe Zuckerbergs te worden, maar wel om als toekomstbestendige ondernemer het agrarisch bedrijf voort te zetten en uit te bouwen. Voor mij doen die niet onder voor de meer opvallende start-ups die zo tot de verbeelding spreken. En voor de Nederlandse economie zijn ze van enorm groot belang.

Het zijn de start-ups van binnenuit die wij, en ook de politiek, zouden moeten koesteren, faciliteren en stimuleren.

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer