VNO%2DNCW+en+VNG+roepen+op+tot+Nationaal+Stikstofakkoord
Nieuws
© Koen van Wijk

VNO-NCW en VNG roepen op tot Nationaal Stikstofakkoord

Ondernemersorganisatie VNO-NCW en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben minister-president Mark Rutte in een open brief opgeroepen om een Nationaal Stikstofakkoord te sluiten.

Dit akkoord moet kunnen rekenen op een brede steun van maatschappelijke groeperingen die de gevoelens van de gehele bevolking zo goed mogelijk vertolken en een breed politiek draagvlak. Dit Nationaal Stikstofakkoord zou alle betrokken partijen in ons land moeten verbinden door enerzijds een massief en zichtbaar programma van direct herstel van de natuur en anderzijds langjarige reductie van stikstofuitstoot aan de bron ervan en ruimte voor ontwikkeling.

'Wij denken dat de start van een Nationaal Stikstofakkoord moet worden gevonden in een evenwicht van een langetermijnstrategie en het opheffen van de kortetermijnfrustraties', schrijven voorzitters Hans de Boer (VNO-NCW) en Jan van Zanen (VNG). 'Dat kan door de directe invoering van een genuanceerde drempelwaarde, ingebed in een serieus langetermijnbeleid, dat controleerbaar is in zijn uitvoering.'

Reductiepaden

De organisaties noemen enkele punten die moeten worden geregeld: een landelijke drempelwaarde, een robuust Nationaal Natuurherstel Programma (NNP), het afspreken en vastleggen van reductiepaden voor de periode tot en met 2050 en tot slot een set met afspraken om te komen tot een ordentelijk proces voor de toekomstige ruimtelijke inrichting van Nederland.

De Boer en Van Zanen stellen dat Nederland voor grote transformatieopgaven staat. 'Om die tot een goed einde te brengen, is het hard nodig om de impasse van de nu op slot gezette ruimtelijke ontwikkeling te doorbreken', schrijven ze.

• Klik voor de brief aan minister-president Mark Rutte op onderstaande pdf

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 2°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  20 %
Meer weer