Duitse+akkerbouw+moderner%2C+effici%C3%ABnter+en+duurzamer
Nieuws
© Han Reindsen

Duitse akkerbouw moderner, efficiënter en duurzamer

Het Federale ministerie van Landbouw in Duitsland presenteerde vorige week zijn akkerbouwstrategie. Daaruit blijkt dat er perspectieven en opties zijn voor de verdere ontwikkeling van de landbouw.

De voorzitter van de Duitse Boerenbond, Joachim Rukwied, beoordeelde de gepresenteerde aanpak positief. ‘Dankzij de verscheidenheid aan maatregelen is de strategie van het Federale ministerie van Landbouw een goede manier om de akkerbouw moderner, efficiënter en duurzamer te maken. We verwelkomen deze strategie omdat het perspectieven en opties toont voor de verdere ontwikkeling van de landbouw, die we ook als effectief en toekomstbestendig beschouwen.’

De Duitse Boerenbond ondersteunt de vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zoals voorzien in de strategie. Hier is het echter belangrijk om het gebruik van pesticiden te verminderen met een gevoel van verhoudingen en rekening houdend met goede landbouwpraktijken. Dit is de enige manier om gewassen te beschermen en kwaliteit te waarborgen, stelt de Duitse Boerenbond.

Ambitieus

De uitbreiding van het teeltspectrum is een welkome maatregel. Vanuit het perspectief van de Duitse Boerenbond is een doelstelling van minimaal vijf gewassen per boerderij wel ambitieus. De implementatie vereist begeleidende maatregelen, zoals het verbeteren van het opbrengstpotentieel en de weerstand van peulvruchten, de aanwezigheid van geschikte gewasbeschermingsmiddelen en de afzetmarkten. In dit verband is politieke steun vereist om de strategie voor akkerbouw te implementeren, vindt de Duitse Boerenbond.

Tegen deze achtergrond stuit de procedure van het Federale ministerie van Milieu, om zijn eigen kernpunten voor een akkerbouwstrategie te publiceren, op volledig onbegrip. Volgens de Duitse Boerenbond is er een duidelijk gebrek aan coördinatie binnen de federale overheid. De bond wijst in dit verband op de beschuldiging door het Federale ministerie van Leefmilieu van ‘het beoefenen van landbouw volgens een recept’.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
Meer weer