Bioraffinage verhoogt waarde bijproducten tuinbouw

Bioraffinage kan de meerwaarde van bijproducten van groentegewassen verhogen. Dit blijkt uit een rapport van het Belgische onderzoeks- en adviesbureau Inagro over oogsttechnieken en de logistieke keten van reststromen.

Bioraffinage+verhoogt+waarde+bijproducten+tuinbouw
© Koos van der Spek

In de verschillende fases van de voedselketen worden bijproducten geproduceerd. Deze bevatten vaak waardevolle eigenschappen. Maar er duiken in de keten verschillende knelpunten op die de economische waarde (valorisatie) van deze bijproducten bemoeilijken.

Inagro heeft in het kader van het project BioBoost een rapport gepubliceerd over de beschikbare oogsttechnieken en de logistieke keten van bijproducten in de tuinbouw. Het rapport focust op zes gewassen: spruitkool, witlof, tomaat, bloemkool, bonen en erwten.

Logistieke ketens

In het rapport worden de teeltmethoden, bijproducten en innovatieve toepassingen van de bijproducten toegelicht. Het doel van het rapport is om logistieke ketens uit te bouwen door de uitdagingen en knelpunten rond oogst en valorisatie van de geproduceerde bijproducten te verkennen.

De hoofdknelpunten zijn niet nieuw, zo blijkt uit het rapport. De meeste bijproducten worden seizoensgebonden geproduceerd in een vrij korte periode en op relatief kleine schaal. Daardoor is het een uitdaging om een continu valorisatieproces te verzekeren, tenzij de bijproducten op een goede manier kunnen worden opgeslagen.

De kwaliteit en samenstelling van de bijproducten variëren sterk, afhankelijk van de variëteiten, oogstperiode en bodemcondities. Vaak zijn speciaal aangepaste machines nodig om de reststromen te kunnen oogsten. Voor de primaire sector zijn dit extra kosten. De bijproducten moeten daarom extra geld opleveren.

Potentiële producten

Bioraffinage is een mogelijkheid om op lange termijn richting opbrengsten te gaan, in plaats van kosten. Het leidt tot potentiële producten met nieuwe bijproducten. In het kader van een zero waste-benadering is het raadzaam om naar de nieuwe bijproducten te kijken. Bijproducten kunnen bijvoorbeeld vaak gescheiden worden in een vloeibaar en een vezelachtig deel. Beide nieuwe bijproducten hebben verschillende valorisatiemogelijkheden.

Om succesvolle valorisaties te realiseren, is het cruciaal om ketens en samenwerkingsverbanden op te zetten, zo wordt geconcludeerd in het rapport.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
Meer weer