KPN+sluit+zich+aan+bij+Club+van+100+Glastuinbouw
Nieuws
© Nieuwe Oogst

KPN sluit zich aan bij Club van 100 Glastuinbouw

KPN heeft zich aangesloten bij de Club van 100 van de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research.

Doel van de Club van 100 is dat het Nederlandse tuinbouwcluster zijn voorsprong op het gebied van kennis behoudt door het doen van strategisch onderzoek. Meer dan zeventig bedrijven hebben zich bij de club aangesloten en dat aantal blijft groeien.

Deelnemers aan de Club van 100 krijgen toegang tot de brede expertise van de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research. Op deze manier dragen ze bij aan de financiering van het toegepast-strategische onderzoek in Nederland.

• Lees ook: Stolze sluit aan bij Club van 100

Agrifood is een van de focusgebieden van KPN

Ewout Visser, KPN

Deelname aan de Club van 100 bestaat uit twee delen: 50 procent van de inleg blijft beschikbaar voor het bedrijf in de vorm van snelle toegang tot kennis. De andere 50 procent wordt besteed aan precompetitieve projecten.

Focusgebied KPN

KPN lijkt een vreemde eend in de bijt voor de Club van 100 die zich richt op de tuinbouw. Niets is minder waar. 'Agrifood is een van de focusgebieden van KPN', zegt Ewout Visser van KPN. 'Onze missie op het gebied van agrifood is het Nederlandse bedrijfsleven te helpen versnellen op de digitale transformatie ten behoeve van duurzaamheid, productiviteit en circulariteit.'

Volgens Visser sluit de doelstelling van de Club van 100 naadloos aan op de agrifoodstrategie van KPN. 'Daarnaast is de Club van 100 een uniek netwerk van tuinbouwtoeleveranciers die met elkaar onderzoek laten uitvoeren.'

Samenwerking

KPN en Wageningen University & Research werken al samen. Het gaat onder meer om het gebruik van realtime dronebeelden voor een efficiëntere gewasbescherming en om robotica.

'Grote doorbraken en systeeminnovaties zijn hard nodig om te anticiperen op de groeiende behoefte aan voedsel in de wereld', zegt Visser. 'Robots kunnen voor deze innovaties zorgen, zoals nieuwe oogstmethoden, duurzame en effectieve bestrijding van infectieziekten, efficiënt bodemgebruik en optimale groeicondities voor planten in de kas. Wij geloven dat digitalisatie pas effectief wordt als het goed geïntegreerd en gemanaged kan worden in de bestaande bedrijfsvoering. Het ecosysteem van de Club van 100 helpt ons dat te realiseren.'

Uitdagingen

Volgens Jan Willem de Vries, projectleider van de Club van 100, liggen er nog veel uitdagingen op het gebied van het toepassen van robots en artificial intelligence. 'Op die punten kunnen we goed samenwerken. Een goede samenwerking begint met elkaar regelmatig ontmoeten en de uitdagingen in gezamenlijkheid aanpakken.'

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer