Insectenvet+kan+boter+vervangen
Nieuws
© ZLTO

Insectenvet kan boter vervangen

Vet op basis van insecten kan boter in gebak vervangen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent in België.

Volgens de onderzoekers is insectenvet een duurzaam en gezond alternatief voor boter. Wanneer in gebak minder dan de helft van de boter wordt vervangen door insectenvet, proef je nauwelijks het verschil. Tijdens het onderzoek werd gebruikgemaakt van vet van larven van de zwarte soldatenvlieg in wafels, koekjes en cake.

De onderzoekers bakten van elke soort drie versies: een gewone versie met alleen boter, een versie waarin een vierde van de boter werd vervangen door insectenvet en een versie waarin de helft van de boter werd vervangen door insectenvet. Vervolgens werden de drie versies van het gebak getest door een smaakpanel, met de vraag of ze het verschil proefden.

In het gebak met een vierde aan insectenvet konden de proefpersonen het verschil niet proeven. Bij wafels merkten ze het insectenvet ook niet op, wanneer de helft van de boter was vervangen. Ook de textuur en de kleur weken niet veel af van het origineel.

Ecologische voetafdruk

Volgens onderzoeker Daylan Tzompa-Sosa van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen is het onderzoek relevant omdat de ecologische voetafdruk van een insect kleiner is dan die van runderen. Insecten kunnen in grote hoeveelheden in Europa worden gekweekt, waardoor ook de voetafdruk van het transport verkleint. Melk voor boter wordt volgens Tzompa vaak geïmporteerd van buiten Europa.

Volgens de onderzoeker heeft het ook gezondheidsvoordelen. Insectenvet bevat laurinezuur en dat maakt het product lichter verteerbaar dan boter. Laurinezuur heeft een antibacteriële, antimicrobiële en antimycotische werking. Dat betekent dat het in staat is verschillende virussen, bacteriën of schimmels in het lichaam onschadelijk te maken.

In de winkel

Medeonderzoeker en bio-ingenieur Joachim Schouteten verwacht dat gebak met insectenvet in de toekomst ook in de winkels verkrijgbaar zal zijn. Op dit moment is de prijs nog te hoog, omdat het slechts op kleine schaal wordt geproduceerd.

'We zullen moeten onderzoeken wat consumenten ervan vinden op grotere schaal. Producten met insecten zoals bijvoorbeeld insectenburgers zijn nog geen groot succes gebleken. Maar bij gebak is de kans groter dat het in de smaak zal vallen, omdat het hier enkel gaat over een vorm van vetvervanger', stelt Schouteten in een toelichting op de website van Universiteit Gent.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 9°
  10 %
 • Maandag
  24° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  23° / 9°
  20 %
Meer weer