Goed begin is het halve werk bij cichorei

De opbrengst van cichorei ligt de afgelopen jaren op gemiddeld 7 ton inuline per hectare. Sensus wil graag naar 10 ton inuline in 2023. Dat vraagt om teeltoptimalisatie. Veel winst is te halen in het begin van het teeltseizoen. 'Een geschikt perceel uitkiezen is de basis voor een goede teelt', zegt Peter van den Bosch van de afdeling Agro van Sensus.

Goed+begin+is+het+halve+werk+bij+cichorei
© Patick Coenen

De hoeveelheid lutum moet volgens Peter van den Bosch bij voorkeur niet hoger zijn dan 20 procent, om de hoeveelheid tarra te beperken. Een pH van 5 of hoger is goed. Andere belangrijke aspecten bij het kiezen van een perceel zijn een goede structuur, een niet te hoge onkruiddruk en voldoende kalium en water.
'Dit jaar is het ook van belang om een perceel te kiezen waar geen aaltjes aanwezig zijn. Door een calamiteit bij de productie is Vydate niet of beperkt beschikbaar', zegt Van den Bosch.
Qua rassenkeuze kunnen telers dit jaar kiezen uit rassen met een flinke genetische vooruitgang. Sensus gaat uit van een gemiddelde opbrengstverhoging van 1 procent per jaar. Dit jaar is het wel 3 procent.
Er zijn dit jaar drie nieuwe rassen: Benulite, Larigot en Goldine. Goldine is op de rassenlijst gekomen, maar wordt in 2017 geïntroduceerd. Benulite is, net als Chrysolite, een ras dat tolerant is tegen herbiciden op basis van sulfonyl-urea. Telers kunnen bij de onkruidbestrijding gebruik maken van het middel Titus.
Ten opzichte van Chrysolite scoort Benulite hoger voor wat betreft de financiële opbrengst. Verder heeft het nieuwe ras onder meer een betere schieterresistentie. Het ras Goldine is wat gevoelig voor de vorming van schieters. Het ras onderscheidt zich door een hoge wortelopbrengst en daardoor een goede financiële opbrengst.

Rooiverliezen

Volgens Van den Bosch heeft rassenkeuze weinig invloed op rooiverliezen. 'Rooiverliezen worden vooral veroorzaakt door een verkeerde afstelling van de machine of door de chauffeur. Zo wordt puntbreuk vooral veroorzaakt door de rijsnelheid, de keuze van het perceel en de oogstcondities.'
Een uniforme opkomst en een hoog plantaantal per hectare spelen een grote rol bij de uiteindelijke opkomst. 'Streef naar 135.000 à 150.000 planten per hectare. Onder de 120.000 planten kost het echt opbrengst', waarschuwt Van den Bosch. 'Daarnaast is een regelmatige verdeling van belang. Op elke 10 centimeter moet een plant staan.'
Droogte en kou kort na het zaaien geven verlies van planten en daardoor een minder snel gesloten gewas. 'De temperatuur tijdens het zaaien en de tien dagen daarna moet minimaal 10 graden Celsius zijn', luidt het advies van Van den Bosch. 'Zaai bij 10 graden Celsius of vanaf 1 april.'
Daarnaast is benutten van het bodemvocht een kritische succesfactor. 'Zaai daarom op zandgrond binnen 12 uur na de grondbewerking', zegt Van den Bosch. 'Zaai in alle gevallen niet dieper dan 1 centimeter, ook bij droogte.'

Groeiachterstand

Op zand- en dalgrond kan stuifschade zorgen voor groeiachterstand. 'Drie weken groeiachterstand in april zorgt voor 440 euro schade per hectare en in mei voor 1.030 euro schade. Moet er ook nog overgezaaid worden, dan bedraagt de schade 1.700 euro per hectare', rekent Van den Bosch voor.
Bij kans op stuifschade moeten boeren niet wachten met maatregelen tot het huis in brand staat. Van den Bosch pleit voor preventieve maatregelen zoals inzaai van gerst, drijfmest (waar dat mag) en cellulose. Problemen zijn ook te beperken met een goede structuur, een goed organischestofgehalte en een grof zaaibed.
Een betrekkelijk nieuw middel is Stesam. Door de cellulose met water te mengen ontstaat een kleverig product dat zes tot acht weken goede bescherming biedt tegen stuifschade. Hiervoor is 8 tot 12 ton per hectare nodig.
De beginontwikkeling van cichorei is te versnellen door het perceel af te dekken van vliesdoek. Dat zorgt voor een verhoging van het plantaantal en eerdere sluiting van het perceel. 'De afgelopen twee jaar zien we opbrengstverhogingen van gemiddeld 20 tot 25 procent. Of het financieel rendabel is, is vooral afhankelijk van de arbeidskosten.'
Een andere interessante ontwikkeling is volgens Van den Bosch het gebruik van vloeibare meststof. 'Quickstart laat over twee jaar opbrengstverhogingen zien van gemiddeld 8 procent. Het is rendabel vanaf 4 procent opbrengstverhoging.' Proeven van het IRS lieten het afgelopen jaar overigens geen verschillen zien.
Het nieuwe product Zeba, gemaakt op basis van maiszetmeel, zorgt bij een droog begin van het seizoen voor ondersteuning doordat de korrels tot 500 maal hun gewicht aan vocht vast kunnen houden. Het kan zorgen voor een snelle opkomst en meer planten per hectare.
Onkruid blijft een belangrijk aandachtspunt bij de teelt van cichorei. Het vraagt om een viervoudige aanpak: bodemherbicide als basis, onkruidbestrijding in kiembladstadium, inzet van Frontier en/of Dual en mechanische bestrijding.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  30 %
Meer weer