Beste+grasopbrengst+met+BES
Nieuws
© Eigen Foto

Beste grasopbrengst met BES

Voor het Koeien & Kansen-bedrijf van Johan en Carla Dekker in Zeewolde pakt de ‘Bedrijfsspecifieke bemesting met stikstof van dierlijke mest’ (BES)-pilot dit jaar opnieuw goed uit. Met meer dierlijke mest en minder kunstmest werd een beste opbrengst en een goede bodemefficiëntie gehaald.

Dat stelt Koeien & Kansen op basis van de in 2019 behaalde resultaten, die de cijfers van 2018 evenaren. De ondernemers hadden over de grasproductie in 2019 al tevreden. Met meer beweiding en vijf maaisnedes kwam de berekende grasopbrengst op 15.500 kilo droge stof per hectare. Daarbij hoort een stikstofbodemoverschot van 68 kilo, zo blijkt uit een analyse van de kringloopwijzer.

Uitsluitend gras

Op het melkveebedrijf van de familie Dekker wordt uitsluitend gras geteeld voor voederwinning en beweiding. In het kader van de BES-pilot bepaalden milieutechnische en landbouwkundige resultaten uit de Kringloopwijzers van 2016, 2017 en 2018 de maximaal toepasbare dierlijke mest en de correctie op kunstmest in 2019.

Zo is per hectare 324 kilo stikstof uit dierlijke mest aangewend en 181 kilo uit kunstmest. Ten opzichte van de wettelijke generieke gebruiksnormen is dit 29 procent stikstof uit dierlijke mest méér en 22 procent uit kunstmest minder.

Met een stikstof bodemefficiëntie van 87 procent is uiteindelijk 442 kilo stikstof geoogst met beweiden en maaien. De efficiëntie van de bodem is zowel voor stikstof als fosfaat 20 procent hoger in vergelijking met de referentiewaarde uit de Kringloopwijzer.

De werkingscoëfficiënt van de dierlijke mest, aangewend in combinatie met water, is net als in 2018 hoog, waardoor het stikstofbodemoverschot gemiddeld over de afgelopen drie jaren op 119 uitkomt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 9°
  90 %
 • Zondag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer