Johnson+belooft+Britse+boeren+%27handjes%27
Nieuws
© UK Parliament / Jess Taylor

Johnson belooft Britse boeren 'handjes'

De Britse Conservatieve Party wil een quotum voor arbeidsmigranten. Hiermee komt de partij boeren tegemoet die kampen met een tekort aan seizoenarbeiders.

De Britten gaan 12 december naar de stembus. Premier Boris Johnson presenteerde zondag zijn verkiezingsprogramma. Hierin kondigt hij onder meer een jaarlijks quotum van tienduizend seizoenarbeiders aan. De onzekerheid rond de brexit heeft ervoor gezorgd dat werknemers uit Oost-Europa minder voor het Verenigd Koninkrijk kiezen.

Britse boeren maken zich zorgen of er na de brexit wel genoeg arbeidsmigranten beschikbaar zijn om de oogst binnen te halen. Dit oogstseizoen bedroeg het tekort aan medewerkers 30 procent, waardoor er tonnen aan groente en fruit op het land en aan bomen en struiken achterbleven.

Interne markt

Johnson belooft de Britse kiezer dat bij winst van de verkiezingen hij de brexit-wet nog voor Kerstmis door het parlement zal loodsen. Hij wil daarna een nieuwe vrijhandelsovereenkomst met de Europese Unie (EU) sluiten. 'We zullen het Verenigd Koninkrijk buiten de interne markt houden, uit elke vorm van douane-unie en de rol van het Europese Hof van Justitie beëindigen.'

Eerder zegde de Conservatieve Partij al toe dat het jaarlijkse budget voor de Britse land- en tuinbouw in de komende vijf jaar ongewijzigd blijft. De 'Tories' trekken zeven jaar uit om het bureaucratische Gemeenschap Landbouwbeleid om te vormen tot een eigen Britse landbouwpolitiek. Hierbij moeten de directe betalingen, op basis van het aantal hectares die boeren hebben, plaatsmaken voor betalingen voor publieke diensten die zij uitvoeren.

Ook de Labour-partij van Jeremy Corbyn presenteerde afgelopen weekeinde het verkiezingsprogramma. De boerenagenda hierin is groter dan die van de conservatieven. Zo wil de partij boeren na de brexit beschermen tegen importen van goedkoop voedsel. Alle handelsakkoorden die geen rekening houden met Britse standaarden voor arbeid en milieu worden afgewezen.

Groene revolutie

Labour heeft het ambitieuze doel om de Britse voedselproductie in 2040 CO2-neutraal te maken. Voor deze 'groene revolutie' wil Corbyn het landbouwbudget met 70 miljard pond (81,8 miljard euro) verhogen richting 2023 – 2024. De partij wil vasthouden aan de EU-standaarden voor de bescherming van het milieu.

Om het tekort aan arbeidsmigranten op te lossen, wil Corbyn naar een immigratiesysteem waarbij gekeken wordt wat de bijdrage is die immigranten kunnen leveren aan de Britse economie. Bij winst van de verkiezingen wil Corbyn een nieuwe brexitdeal sluiten met de EU. Het Britse volk mag daarna bij een referendum kiezen tussen die deal en de optie om in de EU te blijven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  12° / 7°
  20 %
 • Dinsdag
  12° / 7°
  40 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  70 %
Meer weer