Johnson+vergroot+druk+op+handelsdeal+met+EU
Nieuws
© Flickr

Johnson vergroot druk op handelsdeal met EU

De Britse premier Boris Johnson heeft wetsvoorstel voor de brexit flink aangepast. Allerlei compromissen die hij in eerste aanleg aan de wet had toegevoegd om aan oppositiepartijen tegemoet te komen heeft de premier er weer uit gehaald.

Johnson haalde bij recente verkiezingen een absolute meerderheid in het Britse Lagerhuis. Daardoor heeft hij de steun van de oppositie voor de brexitwet niet langer nodig. Inmiddels heeft de partij van Johnson 365 van de 650 zetels.

In de nieuwe versie heeft Johnson de mogelijkheid om de overgangsfase te verlengen eruit gehaald. Als er voor het einde van 2020 geen handelsdeal is gesloten met de Europese Unie, dan vertrekt het Verenigd Koninkrijk en dreigt alsnog een chaotische breuk.

9 januari

De wetgeving moet in het parlement meerdere stadia doorlopen. Vrijdag stemde het Britse parlement al in met Johnsons aanpassingen. De wet moet op 9 januari defeinitef worden aangenomen door het Lagerhuis.

Johnson wil dat zijn land eind volgende maand formeel de Europese Unie verlaat conform de laatste verlenging van de brexit. De Britten hebben dus nog 42 dagen te gaan tot de officiële brexitdeadline.

Na de brexit op 31 januari begint een overgangsperiode van 11 maanden. Dan merken de Britten in het dagelijks leven vermoedelijk nog maar weinig van het vertrek van hun land uit de EU. Hun land houdt zich dan nog aan EU-regels zodat er tijd is om te onderhandelen over een handelsakkoord.

Harde breuk

Als het niet lukt daar voor het einde van de overgangsperiode een akkoord over te sluiten, dreigt alsnog een harde chaotische breuk met de andere EU-lidstaten.

EU-onderhandelaar Michel Barnier zei onlangs dat het onmogelijk is om in 11 maanden een gedetailleerde handelsovereenkomst te sluiten tussen de EU en de Britten. Een akkoord op hoofdlijnen, meer zou er tot die tijd niet inzitten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  6° / 1°
  40 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 0°
  80 %
Meer weer