Brexit+dichterbij+na+verkiezingswinst+Johnson
Nieuws
© Flickr

Brexit dichterbij na verkiezingswinst Johnson

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie op 31 januari 2020 is een stap dichterbij door de verkiezingswinst van Boris Johnson. De handel in agrarische producten kan in elk geval nog tot eind 2020 vooruit.

De Conservatieve Partij van premier Boris Johnson heeft een klinkende overwinning behaald bij de bij de Britse verkiezingen. Johnson heeft met 364 van de 650 zetels een ruime meerderheid in het parlement gekregen. Hierdoor kan hij de brexit zonder problemen voor Kerstmis door het Lagerhuis loodsen.

De Europese Unie moet ook nog over het al eerder overeengekomen uittredingsakkoord stemmen. Het Europees Parlement behandelt dit akkoord waarschijnlijk in januari en zal hiermee instemmen. Over dit uittredingsakkoord wordt niet meer onderhandeld. Met Europese instemming treden de Britten op 31 januari om middernacht officieel uit de Europese Unie.

Handelsverdrag

Daarmee is de brexit nog niet afgerond. De tweede fase begint nu. Vanaf 1 februari onderhandelen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over een handelsverdrag. Zo'n overeenkomst is belangrijk voor Nederland, want het Verenigd Koninkrijk is een van de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse agrarische producten.


Als de onderhandelingen vastlopen en Johnson strikt vast blijft houden aan eind 2020 als deadline, steekt de angst voor een no-deal-brexit opnieuw de kop op. Er is dus nog steeds sprake van onzekerheid, die tot meer voorzichtigheid rondom investeringen leidt. Bovendien is ook van belang wat het nieuwe handelsverdrag uiteindelijk inhoudt. Exporterende bedrijven hebben er belang bij dat er zo efficiënt mogelijk kan worden gehandeld tussen landen.

Tot minimaal het einde van 2020 kan de handel tussen de Europese Unie en de Britten ongewijzigd doorgaan tijdens de zogeheten transitieperiode, zo is eerder afgesproken. Wat betreft LTO Nederland mag er na die periode een vrijhandelsverdrag komen, waarbij zonder beperkingen handel kan worden gedreven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 9°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 9°
  70 %
Meer weer