Calon+pleit+voor+betere+opvolger+productschappen
Nieuws
© Dirk Hol

Calon pleit voor betere opvolger productschappen

Na de komende verkiezingen moet er niet alleen een ministerie van Voedsel en Platteland komen. Het zou ook goed zijn als het volgende kabinet zorgt voor een adequate opvolger van de opgeheven productschappen. Dat zegt Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland.

Calon deed zijn uitspraak dinsdag tijdens een LTO-netwerkbijeenkomst in Den Haag. In aanwezigheid van staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) wees hij op de nadelen die de agrarische sector ondervindt van het verdwijnen van de productschappen.

De branche- en producentenorganisaties die de afgelopen tijd zijn opgericht, hebben problemen met de zogenoemde algemeen verbindend verklaringen (AVV's). Zo werd afgelopen week duidelijk dat het collectieve akkerbouwonderzoek in gevaar is omdat de Brancheorganisatie Akkerbouw via de Kamers van Koophandel op zoek moet naar de gegevens van akkerbouwers.

Praktisch oplossen

'Waar zijn we nu helemaal mee bezig', verzuchtte Calon. 'Kunnen we dit niet praktisch oplossen?' Hij stelt voor om te gaan lobbyen voor nieuwe vormen ('entiteiten') die meer doorzettingsmacht hebben. 'Die moeten natuurlijk wel democratisch gecontroleerd worden', voegde de LTO-voorzitter er aan toe.

Weer

 • Zondag
  3° / -2°
  20 %
 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer