Co%C3%B6peratie+Hoogstraten+boekt+records+in+2019
Nieuws
© Twan Wiermans

Coöperatie Hoogstraten boekt records in 2019

De Belgische Coöperatie Hoogstraten sluit 2019 af met een omzet van nagenoeg 242 miljoen euro. Dat is 9,5 procent hoger dan vorig jaar en 2,5 procent hoger dan het vorige recordjaar 2017.

Coöperatie Hoogstraten concentreert zich vooral op de vermarkting van groenten en fruit, in het belang van de leden. Met 153,5 miljoen kilo werd het vorige record van 2017 met ongeveer 2,5 miljoen kilo verbeterd. Ten opzichte van 2018 werd zelfs een stijging van 16,6 miljoen kilo (plus 12 procent) genoteerd. Aardbeien lieten met 32,5 miljoen kilo de tweede hoogste aanvoer ooit optekenen.

De weg naar dit nieuwe record had wel een merkwaardig verloop. Een aanvankelijke lichte omzetvoorsprong eind april was een maand later volledig verdwenen. En het voorjaar werd afgesloten met een omzetachterstand van 8 procent ten opzichte van 2018, en van 10 procent ten opzichte van 2017.

Moeilijk voorjaar

Aardbeien kenden een moeilijk voorjaar, mede door het late Spaanse seizoen. Vooral de maand april, waar toch wel hoop op gevestigd was doordat Pasen laat viel, liet het afweten. Kleinere aanvoeren gingen gepaard met matige prijzen.

Tomaten kenden een lauwe start en komkommer was in het voorjaar ronduit slecht. Het enige product dat constant op een redelijk niveau presteerde was paprika. Ook het grotere areaal zorgde voor een omzettoename in dit product.

Torenhoge prijzen

De aanvang van de zomer was fors. Torenhoge prijzen in de aardbeien en ook de groenten liftten mee. Komkommer krijgt een vermelding van het product met de meest uitgesproken remonte. Het slechte voorjaar werd grotendeels goedgemaakt tijdens de zomerperiode.

Het paprikaseizoen kwam vrij vroeg tot een einde. De tweede helft van september en van oktober kenden een zeer moeilijke prijsvorming voor dit product, waardoor een redelijk paprikaseizoen toch afgesloten werd met een slecht gevoel.

Het jaareinde kende matige prijzen in de tomaten. Maar de toegenomen volumes hielden de omzet op coöperatieniveau op peil. Voor de aardbeien waren oktober en de eerste drie weken van november erg sterk. De maandovergang november-december was traditioneel minder goed. Daarna waren er sterke kerstprijzen en uitzonderlijke nieuwjaarsprijzen.

Weer

 • Dinsdag
  23° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  17° / 13°
  70 %
Meer weer