Akkerbouwer+trapt+%23VoorBoeren+af
Nieuws
© Huisman Media

Akkerbouwer trapt #VoorBoeren af

Boeren die van elkaar op een laagdrempelige manier leren over duurzaamheid. Dat is de insteek van akkerbouwer Eline Ringelberg uit Muntendam met het initiatief #VoorBoeren. Vrijdag en zaterdag vinden de eerste bedrijfsbezoeken bij Groninger boeren plaats.

'Veel boeren willen veranderen, ze denken na over verduurzaming. Het is belangrijk dat deze boeren goed geïnformeerd worden. Wij willen dat graag op een laagdrempelige manier doen, bij collega's die al met interessante projecten bezig zijn. Welke problemen kwamen ze tegen, welke oplossingen vonden zij en wat levert het op? Het is heel simpel: twee uurtjes sparren met collega's en ervaringen delen', beredeneert Ringelberg.

Dat duurzaamheidsprojecten als paddenstoelen uit de grond schieten, weerhoudt Ringelberg er niet van om met een nieuw initiatief te komen. 'Sommige mensen zijn bang voor versnippering. Maar voor mij geldt: hoe meer initiatieven, hoe beter, mits we het maar van elkaar weten. Ik heb de afgelopen tijd druk genetwerkt bij onder andere de innovatieagenda Veenkoloniën, provincie en agrarische natuurverenigingen. Ze zijn allemaal enthousiast.'

Geen commerciële belangen

Ook van individuele boeren krijgt Ringelberg enthousiaste reacties. 'Ik krijg telefoontjes uit Flevoland van boeren die ook mee willen doen. Het voorziet in een behoefte. Heel veel boeren kunnen hier baat bij hebben. Het is gemakkelijk om te organiseren en het kost niets. Er zijn geen commerciële belangen.' Duurzaamheidsorganisatie Urgenda ondersteunt het initiatief.

Vrijdag en zaterdag zijn er bijeenkomsten bij vier akkerbouwers uit Groningen. Deze gaan onder andere over niet-kerende grondbewerking, bodemstructuur en bodemleven, natuurlijke plaagbestrijding en waterhuishouding.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  5° / -1°
  30 %
Meer weer