Boeren+en+natuurbeschermers+lopen+samen+voor+kringlooplandbouw
Nieuws
© Dirk Hol

Boeren en natuurbeschermers lopen samen voor kringlooplandbouw

Natuurbeschermers en boeren die streven naar een duurzame voedselproductie trekken dinsdag samen naar Den Haag. Niet met trekkers, maar te voet. Na een wandeling vanuit Delfgauw overhandigen ze een pleidooi voor kringlooplandbouw aan minister Carola Schouten (Landbouw).

Ruim 50 organisaties doen mee aan de wandeling van 10 kilometer, die ze de naam 'Kring-Loop' hebben gegeven.

In een toekomstplan van tien punten schetsen de organisaties hoe Nederland in de komende 20 jaar kan overstappen op een landbouwsysteem dat zoveel mogelijk draait op eigen grondstoffen. 'Een duurzame landbouw met een rijke biodiversiteit, een gezonde bodem, frisse lucht, schoon en voldoende water, gezonde producten en gezond vee.'

Onder de deelnemers zijn groene organisaties als WNF, Urgenda en Natuurmonumenten en organisaties van boeren die meer duurzaamheid willen, zoals Toekomstboeren, Netwerk Natuur-Inclusieve Landbouw en de BioTuinders.

De initiatiefnemers van het plan wijzen ook op het belang van 'bewuste burgers die bereid zijn een reële prijs voor hun voedsel te betalen'. Ze willen streekproducten promoten en het gebruik van fossiele brandstoffen, kunstmest en krachtvoer afbouwen. Van de overheid verlangen de organisaties langetermijnbeleid, steun voor duurzame initiatieven en financiële prikkels, zoals een btw-verlaging op 'natuurinclusieve, circulaire producten'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  18° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  20 %
Meer weer