Campagne+tegen+criminele+ondermijning+op+platteland+Noord+Nederland
Nieuws
© Persbureau Heitink

Campagne tegen criminele ondermijning op platteland Noord Nederland

In de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe is vandaag een campagne tegen drugslabs en hennepkwekerijen in de buitengebieden gestart. Politie, diverse gemeenten, openbaar ministerie en plattelandsorganisaties waaronder LTO Noord willen dat plattelandbewoners zich meer bewust worden van de gevaren. Dat grotere bewustzijn moet zich dan vertalen in meer meldingen bij Meld Misdaad Anoniem.

Lege loodsen en stallen zijn aantrekkelijk voor criminelen om bijvoorbeeld drugs te produceren. Veel locaties liggen afgelegen in het buitengebied en verhuurders zijn zich vaak nog onvoldoende bewust van de risico’s. Bedreigingen richting getuigen of een zwijgcultuur binnen sommige gemeenschappen zorgen ervoor dat misstanden onzichtbaar blijven. Het anonieme meldpunt kan hierin een breekijzer zijn, zeggen de initiatiefnemers.

Drugscriminelen intimideren mensen en buiten de verhuurders uit. Hun activiteiten ondermijnen zo de plattelandsamenleving. Gebruikers van het buitengebied worden in de campagne met flyers, posters en online geïnformeerd. Via social media en populaire websites worden video’s en banners verspreid. 'Als een beter bewustzijn bij de inwoners van het buitengebied tot meer meldingen leidt, dan zijn wij tevreden, zegt woordvoerder Karin von Bartheld van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum Noord dat de campagne namens de overheid coördineert.

Meldingen

In de politie-eenheid Noord-Nederland kwamen in 2019 in totaal 33 anonieme meldingen binnen over de productie van synthetische drugs, een stijging van 32 procent ten opzichte van het jaar ervoor. 'Vermoedelijk zijn er meer labs dan er worden opgespoord. Om te voorkomen dat verhuurders op verborgen locaties worden verleid met grote sommen geld, wordt nu een tegenoffensief ingezet', zegt Von Bartheld. Signalen kunnen anoniem worden gemeld via 0800-7000 of online in een beveiligde omgeving via meldmisdaadanoniem.nl

Burgemeester Oebele Brouwer van gemeente Achtkarspelen vindt het belangrijk dat mensen in het buitengebied zich bewust zijn van de risico’s en meldmogelijkheden. 'We willen voorkomen dat criminelen de veiligheid en het ondernemersklimaat in onze buitengebieden aantasten. Daarom waarschuwen we mensen voor de gevaren en brengen het anonieme meldpunt onder de aandacht. Het is belangrijk dat we drugslabs niet zien als alleen een probleem van de overheid', benadrukt Brouwer.'Een drugslab of wietkwekerij brengt zoveel ellende met zich mee voor de omgeving. Als we met z’n allen alert zijn op verdachte signalen, kunnen we veel ellende voorkomen.'

Sociale Controle

De organisatoren rekenen op sociale controle. In een kleine gemeenschap gaat bepaald gedrag opvallen: het af- en aanrijden met voertuigen, bouw- en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen of een onverklaarbaar uitgavepatroon. LTO Noord werkt graag mee aan de campagne. Regio Noord- voorzitter Trienke Elshof van LTO Noord: 'Criminelen maken misbruik van goedwillende ondernemers. Over hun rug wordt veel geld verdiend. Mensen worden afhankelijk gemaakt of onder druk gezet, zo nodig met geweld. Daardoor kun je er niet zomaar mee stoppen.'

‘Tijdelijke huurders in jouw buurt?’ Met die vraag beoogt de campagne de ernst van drugslabs onder ogen te brengen. Drugscriminelen intimideren mensen en buiten de verhuurders uit. Eenmaal een ruimte verhuurd, is het bijna onmogelijk weer van de malafide huurders af te komen.

Signalen

Op 22 januari houdt LTO Noord in Kollum een informatieavond over veiligheid in het buitengebied van Noordoost Friesland. In een speciale Ondermijningscontainer komt de bezoeker meer te weten over zaken als hennepkwekerijen, XTC-labs en de productie van cocaïne. Zo kunnen plattelandbewoners sneller de signalen van een drugslab of hennepkwekerij en de aanwezigheid van drugs herkennen, zoals de geur van hennep en synthetische drugs.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 11°
  90 %
 • Vrijdag
  14° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 10°
  90 %
Meer weer