Geld+in+ruil+voor+tijdelijk+lege+stal
Nieuws
© Pixabay.com

Geld in ruil voor tijdelijk lege stal

Er moet een aantrekkelijke regeling komen die het voor boeren mogelijk maakt om tijdelijk geen nieuw vee in stallen te plaatsen. Ook moet de regering geld beschikbaar stellen voor een langjarig pakket aan natuurherstelmaatregelen.

Dat is de opdracht die de Tweede Kamer de regering heeft gegeven bij de behandeling van de Spoedwet aanpak stikstof. Die spoedwet is aangenomen. De Tweede Kamer denkt dat de maatregelen kunnen bijdragen aan een snelle reductie van stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden.

Het initiatief voor deze opdrachten kwam van PvdA-Kamerlid William Moorlag en werd mede gesteund door de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Die steun van de coalitiepartijen kan belangrijk zijn voor de behandeling van de spoedwet in de Eerste Kamer, komende week. Zonder fiat van de Eerste Kamer gaan de maatregelen in de spoedwet niet door.

Handreiking aan PvdA

Omdat de verhoudingen in de senaat anders liggen, hebben de coalitiepartijen met SGP en 50Plus steun nodig van minstens één oppositiepartij voor een meerderheid. De PvdA stemde deze week niet voor de spoedwet. De steun van de coalitiepartijen voor de kwesties die de PvdA van belang vindt, kan worden opgevat als een handreiking aan de PvdA om haar steun wel in de Eerste Kamer te krijgen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  17° / 12°
  70 %
 • Maandag
  19° / 13°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 13°
  70 %
Meer weer