Tweede+Kamer+stemt+in+met+sterke+stijging+stroomtaks
Nieuws
© Nieuwe Oogst Monique Jansen

Tweede Kamer stemt in met sterke stijging stroomtaks

De Tweede Kamer heeft donderdag tegen een verlaging van de voorgenomen stroomheffing voor 2020 gestemd. Wel moet de regering in kaart brengen in hoeverre glastuinders worden benadeeld door de verhoging van de Opslag Duurzame Energie (ODE) en compensatiemogelijkheden onderzoeken.

Het plan tot verlaging van de stroomheffing staat in een amendement dat Tweede Kamerlid Chris Stoffer van de SGP deze week indiende. Hierin stelde hij voor om de ODE-heffing in de derde schijf van 50.000 tot 10 miljoen kilowattuur te verlagen van 2,05 cent per kilowattuur naar 1,00 cent per kilowattuur. 'Daarmee wordt de lastenverhoging in de ODE voor afnemers van elektriciteit ten dele ongedaan gemaakt', schrijft hij in het voorstel.

Transitie wordt belast

Stoffer noemt het vreemd dat enerzijds wordt ingezet op omschakeling van gas naar stroom in de glastuinbouw, terwijl deze transitie op deze manier wordt belast en afgeremd. 'Vooral bij glastuinbouwbedrijven tikt dit hard aan.'

In het amendement bepleitte het Tweede Kamerlid om komend jaar te kijken naar een meer faire verdeling van lasten die recht doet aan het klimaatakkoord en de draagkracht van bedrijven. De derving door de voorgestelde maatregel zou 382 miljoen euro zijn geweest. In het voorstel wilde Stoffer deze derving ten laste van de Begrotingsreserve Duurzame Energie leggen.

Compensatie

Een motie van meerdere partijen waarin gevraagd wordt om de gevolgen van de sterke verhoging van de ODE-heffing in beeld te brengen en te zoeken naar compensatieregelingen kreeg donderdag wel een meerderheid van de stemmen. Als de regering dit heeft gedaan moet zij dit voorleggen aan de Kamer.

Glastuinbouw Nederland heeft deze week met een petitie, die is onderschreven door ongeveer 1.500 ondernemers en managers in de sector en wordt ondersteund door diverse organisaties, nog een dringend beroep op de Tweede Kamer gedaan het initiatief te nemen om het tariefvoorstel met spoed in te trekken.

140.000 euro meer

De glastuindersorganisatie wilde dat het ODE-tariefvoorstel voor het jaar 2020 voor elektriciteit in de glastuinbouw in de derde schijf zou worden ingetrokken. 'Die tariefverhoging treft naar schatting vierhonderd bedrijven in ernstige mate', zegt voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland. Volgens berekeningen gaan glastuinders met een verbruik van 10 miljoen kilowattuur netstroom door de verhoging zo’n 140.000 euro meer betalen.

Van der Tak noemt het zeer zorgelijk dat de zeer ingrijpende tariefstijging met 177 procent in deze verbruiksschijf kan leiden tot acute faillissementen of bedrijfssluitingen van veel glastuinbouwbedrijven. De voorzitter had meer verwacht van stemmingen in de Tweede Kamer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer