Vleesvee+in+zonnetje+gezet+op+keuring+in+Ede
Nieuws
© Veluwse vleesveekeuring

Vleesvee in zonnetje gezet op keuring in Ede

De tweede editie van de Veluwse vleesveekeuring in Ede was afgelopen weekend niet zomaar een familie-evenement, het moest ook bijdragen aan positieve beeldvorming van een sector die zich in het nauw gedreven voelt.

Op de vleesveekeuring stonden de rassen Verbeterd Roodbont en Belgisch Witblauw centraal. 'Het beste vleesras ter wereld', noemt medeorganisator Karel Hardeman dat laatste ras. Met de keuring wil de organisatie de twee rassen bekend houden en mensen ervan bewust maken dat deze dieren een goed leven hebben.

Hardeman, zelf vleesveehouder in Overberg, noemt de kinderkeuring een van de hoogtepunten. 'Kinderen brengen kalfjes zo mooi mogelijk op en zijn gekleed in ouderwetse kledij.' Hij hoopt dat het evenement bijdraagt aan een betere beeldvorming van de vleesveesector.

Verdomhoekje

Jan van Oort beaamt dat. Hij is voorzitter en oprichter van de Studieclub Belgisch Witblauw met zo'n zestig leden. 'Toen we 27 jaar geleden begonnen, had je alleen in Noord-Brabant al vierhonderd fokkers, nu nog maar veertig', schetst hij de dalende populariteit. 'Deze sector zit in het verdomhoekje. We worden als buitenbeentje behandeld.'

In totaal zonden deelnemers 48 dieren in, vier meer dan in 2018, toen de keuring voor het eerst in het Edese buitengebied plaatsvond. De keuring werd aangevuld met veertig marktkramen en diverse activiteiten voor kinderen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  35° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer