Waterschap Vallei en Veluwe draait bij na boerenprotest

Waterschap Vallei en Veluwe zet een voorgenomen verhoging van de waterschapsheffing voor ongebouwd met zo'n 10 procent voor komend jaar niet door. Protesterende boeren op de stoep van het waterschapskantoor in Apeldoorn dwongen woensdagmiddag een aanpassing van de begroting 2020 af.

Tijdens een drukbezochte vergadering met zeven insprekers, waaronder van LTO Noord, uitten de boeren hun zorgen over de dreigende lastenstijging. Die verhoging, die voortvloeit uit het Wegenarrest van de Hoge Raad, werd uiteindelijk teruggebracht met zo'n 6 procent. Het algemeen bestuur besloot het gat in de begroting dat dit voor 2020 zou opleveren te betalen uit de reserves.

De aangekondigde verhoging leidde woensdag aan het begin van de middag tot een trekkerprotest op de stoep van het waterschapskantoor. De boeren vonden de verhoging van 10 procent te gortig. De vergadering zelf werd bijgewoond door ruim tweehonderd protesterende boeren en verliep rustig. Het algemeen bestuur van Vallei en Veluwe bleek al snel open te staan voor de inbreng van de insprekers. Uiteindelijk werd een amendement, ingediend door Henk-Jan van Hartskamp van Lokaal Waterbeheer, aangenomen met een tariefmatiging voor ongebouwd voor komend jaar tot maximaal 5 procent.

Totale kosten

Het resultaat is dat het waterschap het eerste jaar de totale kosten als gevolg van het Wegenarrest voor de hele categorie ongebouwd voor haar rekening neemt. 'Door de uitspraak van de Hoge Raad ontkomen we daar niet aan', verklaarde dijkgraaf Tanja Klip-Martin. Daarmee blijft de stijging voor ongebouwd beperkt tot een tariefstijging van ongeveer 4 procent. Het exacte percentage verschilt per bedrijf. Komend voorjaar kijkt het waterschap naar 2021 en verder.

Fractievoorzitter Ron van Megen van de Algemene Waterschapspartij, zelf overigens niet aanwezig tijdens de bewuste vergadering, geeft in een reactie aan dat het protest van de boeren goed verklaarbaar is. 'De heffing voor Huishoudens stijgt afhankelijk van de situatie met maximaal 2,5 procent. Die voor het overige bedrijfsleven stijgt nauwelijks en daalt in bepaalde gevallen zelfs. Het zijn overigens de huishoudens die het merendeel van de waterschapslasten moeten opbrengen. Met name bij het bedrijfsleven is de relatie zoek tussen het belang bij een goed en veilig watersysteem en de betaling.'

Wegbermen

Ook bij de andere waterschappen leidde het arrest tot verhogingen van de heffing voor ongebouwd. Protesten zoals in Apeldoorn bleven daar echter vooralsnog uit. Door het Wegenarrest moet een groot deel van het oppervlak aan wegbermen bij de heffingplichtigen in de categorie ongebouwd worden neergelegd. Een werkgroep van de Unie van Waterschappen zoekt inmiddels naar een structurele oplossing voor de aanpassing in de kostentoedeling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer