GroenLinks+Koggenland+trekt+stikstofmotie+terug
Nieuws
© Mike Schellart

GroenLinks Koggenland trekt stikstofmotie terug

GroenLinks/PvdA Koggenland heeft de motie om boeren in de gemeente Koggenland te steunen in de stikstofproblematiek teruggetrokken. Volgens collegepartijen CDA en VVD komt de motie te vroeg en gaat deze te ver.

GroenLinks/PvdA Koggenland wilde samen met Gemeentebelangen Koggenland en Welzijn Koggenland de gemeente oproepen om met steun van agrarische standsorganisaties te onderzoeken hoe Koggenland haar ruim honderd veehouders kan ondersteunen bij het nemen van bron- en herstelmaatregelen. De raad zou volgend jaar inzicht moeten geven welke lokale mogelijkheden er zijn om veehouders te faciliteren, ondersteunen, adviseren en financieel tegemoet te komen bij het uitvoeren van deze herstelmaatregelen.

Voor de bühne

CDA'er Nico Bijman noemde het gebaar van GroenLinks/PvdA 'sympathiek'. 'Maar we moeten geen valse verwachtingen scheppen.' Hij doelde daarmee op de financiële bijdrage die de gemeente zou moeten leveren. 'Daar zet ik mijn vraagtekens bij.' Bovendien vond hij dat GroenLinks/PvdA veel punten opnoemde in de oproep. 'Het lijkt erop alsof de partij voor de bühne publiciteit wil halen.'

Volgens VVD-raadslid Jack Stroomer komt de motie te vroeg. 'We moeten afwachten wat provincie en rijk gaan doen. We moeten geen nieuwe dingen verzinnen die landelijk niet mogelijk zijn.'

De motie gaat te ver, stelde ook wethouder Caroline van de Pol van de VVD. 'De moties over stikstof buitelen over elkaar heen. Het wordt van kwaad tot erger. Dat doet men in Den Haag en Haarlem. Ja, we hebben in Koggenland veel agrariërs en ja we hebben er een warm hart voor. Maar door aan te geven dat er mogelijk een financiële bijdrage komt, houd je ondernemers een worst voor. Aan die belofte ga je niet voldoen. Vanzelfsprekend gaan we ons inzetten voor agrariërs. Daar is deze motie niet voor nodig.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer