Telers+hebben+eetbare+en+verfbare+roos
Reportage
© Henk Bouwman

Telers hebben eetbare en verfbare roos

Met eetbare rozen heeft familiebedrijf Rodewijk Rozen een nieuwe markt aangeboord. Het valt nog niet mee om kopers te vinden. Daarom blijft het belangrijkste product voorlopig de Vendelaroos, die afnemers in allerlei kleuren verven.

Sinds een half jaar kweekt Rodewijk Rozen de eetbare Rosalicious-rozen in Roelofarendsveen. Het familiebedrijf is als groentekwekerij gestart in 1953 en in de jaren zeventig begonnen met de teelt van rozen. Tegenwoordig staat de derde generatie aan het roer: Gerard Rodewijk met zijn vader op de 2,6 hectare metende kas in het Zuid-Hollandse Valkenburg en zijn broers Frank en Marius in Roelofarendsveen waar ze 2 hectare tot hun beschikking hebben.

'In de praktijk runnen we als tweetal ieder onze eigen locatie, maar financieel gezien vormen we één bedrijf', legt Marius Rodewijk uit. 'We overleggen veel en hebben eens in de twee weken een gezamenlijke vergadering.'

Betrouwbare Nederlandse kweker

Een buitenlandse veredelaar was twee jaar geleden op zoek naar een partner voor zijn eetbare rozen, waarvan hij een lijn met vijf kleuren had ontwikkeld. 'Hij zocht een Nederlandse kweker, omdat die betrouwbaar zijn en op het gebied van voedingsmiddelen een goede naam hebben. Wij hadden al eerder gelezen over de opmars van eetbare bloemen en het leek ons een goed idee om daar de koningin onder de bloemen aan toe te voegen', zegt Rodewijk.

Met onze eetbare rozen krijgt de consument de koningin onder de bloemen op zijn bord

Marius Rodewijk, Rodewijk Rozen in Roelofarendsveen en Valkenburg

'Daarom besloten we in overleg een proef aan te planten om te kijken hoe de teelt zou verlopen en wat de handel ervan vond. Dat zag er goed uit. Vandaar dat we besloten hebben om 1.000 vierkante meter aan te planten. Mijn schoonzus Simone heeft uitgezocht aan welke regels we moesten voldoen. We zijn Global GAP gecertificeerd en brengen de eetbare rozen sinds een half jaar op de markt.'

Enthousiaste reacties

Tot nu toe heeft de kwekerij alleen maar enthousiaste reacties gekregen, maar desondanks valt het niet mee om voldoende kopers te vinden. 'Wij verkopen onze eetbare rozen bij voorkeur aan de groothandel, omdat het voor ons logistiek lastig is om de bezorging aan eindklanten te regelen. Tot nu toe hebben we een klant in Spanje en voor de rest Nederlandse exporteurs die ze over de hele wereld verkopen.'

Eetbare rozen zijn minder gevoelig voor schimmelziekten en hebben sterkere knoppen dan de Vendela, de hoofdsoort op de kwekerij. Ze blijven tot wel vier weken goed in de koeling. 'Als je een Vendela in de koeling zet, rot die al snel weg vanwege botrytis', zegt de kweker. 'En natuurlijk is het voor de eetbare rozen ook beter om ze zo vers mogelijk te consumeren.'

Eetbare rozen blijven gekoeld tot wel vier weken goed.
Eetbare rozen blijven gekoeld tot wel vier weken goed. © Henk Bouwman

Vendela

De Vendela is de enige soort die is overgebleven uit het assortiment dat Rodewijk Rozen in het verleden had. Van deze ivoorkleurige, licht geurende roos, die op steenwol groeit, snijden de kwekers jaarlijks zo'n zeven miljoen exemplaren. Daarvan gaat ruim de helft weg naar klanten die de rozen verven.

Vendelarozen, waarvan het grootste deel wordt geverfd.
Vendelarozen, waarvan het grootste deel wordt geverfd. © Henk Bouwman

'De Vendela is een roos die veel drinkt en een kleurtje krijgt als je kleurstof aan het water toevoegt', zegt Rodewijk. 'Het verven is begonnen met blauwe rozen, omdat die kleur niet in de natuur voorkomt. Er bestaan nu ook regenboogrozen die in verschillende kleuren worden geverfd door de stengel te splitsen.'

Hortensia's

Een rozenplant gaat zo'n acht jaar mee en vanwege de moeizame prijsvorming op de rozenmarkt is de kwekerij in Roelofarendsveen sinds een half jaar op 1,4 hectare overgeschakeld op snijhortensia's. 'Dat is een minder arbeidsintensieve en koude teelt, waardoor we op energie en op arbeid hebben kunnen besparen', zegt de kweker.

'Van onze twintig vaste krachten hebben we een deel over kunnen plaatsen naar Valkenburg. Helaas hebben we van een aantal Poolse uitzendkrachten afscheid moeten nemen; dat vond ik wel lastig.' Naast de uitzendkrachten werken er bij de kwekerij 20 tot 25 scholieren.

WKK

De kwekerij heeft een WKK om warmte en elektriciteit op te wekken. 'We houden alternatieve energiebronnen wel in de gaten, maar ledverlichting is voor onze cultivars nog niet goed genoeg', zegt Rodewijk. 'Daarnaast overwegen we om zonnepanelen aan te schaffen op de schuur in Valkenburg.'

De gewasbescherming voor de eetbare rozen is volledig biologisch. Voor de andere teelten gebruikt de kwekerij geïntegreerde gewasbescherming. 'Dat heeft als nadeel dat we last hebben van nevenplagen, zoals schildluis. Die konden we vroeger tegengaan door breedwerkende middelen te gebruiken, maar nu is het een kwestie van goed scouten en geïnfecteerde planten verwijderen.'

Toekomst

Rodewijk verwacht dat de teelt van de Vendela's in de toekomst door zal blijven gaan en hoopt op een uitbreiding van de eetbare rozen. 'We hebben natuurlijk veel ervaring in het kweken van rozen, maar dit is toch weer anders en dat houdt het werk uitdagend. We doen voortdurend proeven om te kijken wat het beste is.'

Neutrale smaak van roos past overal bij
'In ons restaurant serveren we regelmatig gerechten met eetbare bloemen uit onze eigen moestuin', zegt Stephan Möllers, eigenaar en kok van Plantage 87 in Roelofarendsveen. 'Maar in de winter hebben we weinig aanbod, vandaar dat eetbare roosjes een welkome aanvulling zijn. Marius Rodewijk en ik wonen in dezelfde straat en onze kinderen zitten op dezelfde basisschool, dus meedenken over toepassingen was snel geregeld', vertelt hij. 'De roosjes hebben een vrij neutrale smaak, waardoor ik ze breed in kan zetten. Ze passen eigenlijk overal bij. Mijn gasten vinden de 'schilderijen' die we met de rozenblaadjes maken er mooi uitzien. Ik gebruik vooral rode roosjes en ook wel de oranje met rood gevlamde, zo'n twee bakjes in de twee weken. Die haal ik zelf op bij de kwekerij of de vrouw van Marius neemt ze mee naar het schoolplein. Omdat je de blaadjes van de bloemen plukt, heb je per gerecht maar weinig nodig. Vooral mensen hier uit het dorp vinden het leuk om het verhaal achter de eetbare roosjes te horen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  12° / 1°
  10 %
 • Maandag
  14° / 0°
  10 %
Meer weer