Vuilverbranders+weigeren+processierups
Nieuws
© niels de vries

Vuilverbranders weigeren processierups

Bedrijven die eikenprocessierupsen verwijderen, hebben de alarmbel geluid. Ze kunnen ingezamelde rupsen niet meer kwijt, omdat vuilverbranders weigeren de rupsen te verbranden, meldt Cumela Nederland.

Volgens Cumela heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vuilverbranders aangewezen om rupsen te verbranden, maar weigeren deze. Ze vinden het te gevaarlijk voor het personeel, omdat ze vrezen dat de zakken waarin de rupsen worden aangeleverd, scheuren.


Meerdere leden hebben Cumela op de hoogte gesteld van het probleem. Door de situatie zitten de groenbedrijven nu met afval opgezadeld, waarvan ze niet weten wat ze ermee moeten doen. 'Ze kunnen met hun spulletjes nergens naartoe', vertelt een woordvoerder van de organisatie, die stelt dat het probleem in het hele land speelt.

Oplossing

Cumela benaderde het landelijk informatiecentrum rondom de eikenprocessierups, het KAD in Wageningen, maar ving bot. Er vindt maandag overleg plaats met het ministerie van Landbouw, zegt de woordvoerder. Hij vermoedt dat een oplossing zou kunnen zitten in een andere verpakking voor de rupsen, waardoor de vuilverbranders ze weer durven te verbranden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  7° / 3°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 6°
  50 %
Meer weer