Waterschapslasten+boeren+HHNK+iets+omlaag
Nieuws
© HHNK

Waterschapslasten boeren HHNK iets omlaag

De waterschapslasten voor agrariërs in het werkgebied van Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier (HHNK) gaan in 2020 iets omlaag. Dat blijkt uit de begroting die het waterschap medio deze maand vaststelde.

De komende jaren investeert HHNK in rioolwaterzuiveringsinstallaties, zonnepanelen en gemalen. Ook start HHNK een programma om het watersysteem robuuster, flexibeler, toekomstbestendig en energiezuiniger te maken.

Alle investeringen staan in het teken van de kerntaken: veilig, schoon en voldoende water. Taken die volgens HHNK vanwege klimaatverandering urgenter, kostbaarder en ingewikkelder worden.

Ambities

Om ruimte te bieden aan alle ambities en het werkgebied leefbaar te houden, was een lichte stijging van de waterschapbelastingen onvermijdelijk, stelt HHNK. 'De kosten van grond-, weg- en waterbouw stijgen flink harder dan de inflatie,' legt portefeuillehouder financiën Ruud Maarschall uit.

De inkomsten uit belastingen stijgen in 2020 met 3,5 procent naar bijna 230 miljoen euro. De komende vijf jaar wordt 30 miljoen uitgegeven voor de renovatie van de vijftien rioolwaterzuiveringsinstallaties 'Iedere keer als we renoveren of groot onderhoud plegen, kijken we of we energiezuiniger kunnen gaan opereren,' zegt Maarschall.

Zonnepanelen

'En op de terreinen van vier rioolwaterzuiveringsinstallaties gaan we het komend jaar ruim 32.000 zonnepanelen leggen om zoveel mogelijk van ons stroomgebruik zelf op te wekken,' vervolgt Marshall. In totaal liggen er dan eind 2020 ruim 56.000 zonnepanelen op eigen grond en daken.

Duurzaamheid speelt ook een belangrijke rol bij onderhoud en renovatie van in totaal 11 miljoen euro aan de gemalen De Poel in Waterland, Pieter Engel in Assendelft, Oosterpolder in Hoorn en Leemans in de Wieringermeer. De eerste paal voor het nieuwe gemaal Monnickendam wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2020 geslagen.

Weer

 • Zondag
  21° / 6°
  10 %
 • Maandag
  23° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
Meer weer